Preko stotinu jahača u pokladnoj povorci

12.02.2023.

20:32

Autor: Ines Milanković/Dnevnik/HRT/A.S.

Pokladna povorka u Županji

Pokladna povorka u Županji

Foto: HTV / HRT

Topot konja, zvuk tambura i pjesma jahača odjekivat će županjskim ulicama sve do početka korizme. Povorku jahača predvodi kandžijaš Filipović s unucima od zaborava oni štite graničarske običaje.

- Kad su se graničari vraćali sa Save, onda prvi koji su ih vidjeli, to su bili svinjari i govedari. Svinjari su najavljivali s kanđijama da se vraćaju u selo, nakon pucanja izlazile su cure i snaše da ih ponude za hrabre graničare, objasnio je Vinko Filipović. 

U pokladnoj povorci dika Šokadije, više od stotinu konjanika u tradicijskom ruhu. 

- Ovo danas u Županji srce kao kuća, nas je to stotine konjanika, svi zaljubljeni u tradiciju i konje, rekao je Dario Novoselac. 

- To sam naslijedila od oca, on je kupio konje i već puno godina hajmo reći da živimo za to da dolazimo na pokladno jahanje, kazala je Mirna Damjanović. 

Županjci su jahače dočekali rakijom i domaćim delicijama. Red je obići i domaćina. Kuću mu prepoznaju po trobojnici i šlinganim peškirima. Ove godine čast je pripala obitelji Galović.

- Malo sam emotivniji jer vidim da će to netko nastaviti danas sutra. Drago mi je sve skupa i počašćen sam što će jahači doći i u moju kuću, izjavio je Luka Galović, domaćin konjanicima u Županji. 

- Osim što je ovo naša centralna manifestacija kroz godinu kad se veselimo i proslavljamo život, mi smo s otvorenjem u petak i izborom najljepše Šokice otvorili 12 dana tarabana. Kad Županja doslovno gori, kad se druži, jede, pleše, poručio je Damir Juzbašić, gradonačelnik Županje. 

Šokačko sijelo najveća je manifestacija u Županjskoj Posavini, koja traje do 21. veljače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!