Koze recikliraju božićna drvca

19.01.2023.

07:00

Autor: Jana Radić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Koze recikliraju božićna drvca

Koze recikliraju božićna drvca

Foto: HTV / HRT

Božić i nova godina su iza nas, a s njima su otišle i božićne jelke koje su krasile naše domove. Nažalost, primijetili smo posljednjih dana odbačene borove po ulicama koji čekaju da ih se zbrine. U Puli su se dosjetili kako. Na farmi Kumparička u Cokunima koze se hrane upravo božićnim drvcima.

Božićna drvca donedavno u domovima, a posljednjih dana omiljeni desert kozama. Čini se da iglice dobro utječu na probavu životinja pa su mlijeko i sir još ukusniji.  

- Počeli smo prošle godine s našom firmom iz Pule, ispalo je odlično prošle godine zato smo ove godine i ponovili. Borovi izgleda našim kozama odgovaraju, govori Aleš Winkler, uzgajivač koza.

Ovaj način recikliranja već postoji u nekim zemljama koje imaju tradiciju kozarstva. Otkriveno je, naime, da su jele, smreke i borovi puni vitamina c koji blagotvorno djeluje na ove životinje.

- Pa koze reagiraju na to kao mi na neku poslasticu tipa čips uz utakmicu. Nakon ručka njima ovo savršeno dođe zato što je i puno vitamina koji im treba i kao dodatak, naglašava Darije Serenčeš, uzgajivač koza.

U Cokunima se uzgojem bave dugi niz godina i imaju više od 300 koza. Ipak, nisu očekivali da će odbačena božićna drvca postati omiljeni desert. 

- Nismo zapravo znali kako će reagirati, ali jako je pozitivno iznenađenje. Znamo da koza sve što je kvalitetno hoće i onda kad smo vidjeli ovo, baš je bilo oduševljenje, rekao je. 

Akcija prikupljanja drvaca još uvijek traje. Građani ih mogu predati pulskoj komunalnoj tvrtki Herculanei do 20. siječnja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!