20:24 / 09.01.2022.

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Krasno - omiljeno zimsko izletište u Lici

Krasno, omiljeno zimsko izletište Like

Krasno, omiljeno zimsko izletište Like

Foto: Dnevnik / HRT

Krasno, najnaseljenije planinsko mjesto u Lici na svojih 900 metara nadmorske visine i jedno je od omiljenih zimskih izletišta na Velebitu, a poznato je i kao Marijansko svetište. Na žalost, i Krasno dijelu dijeli tužnu sudbinu naših sela koja mladi napuštaju.

Ovako izgleda udar velebitske bure jači od sto kilometara na sat, tko posjeti Kuću Velebita, mora isprobati buromat. U Kući Velebita uz multimedijsku i trodimenzionalnu sliku može se saznati sve o našoj mitskoj planini. 


- Mi smo se začudili kakve sve vrste postoje od endemskih do ne znam kakvih, prva liga jako dobro, rekao je Zoran, Koprivnica.


- Cijela planina Velebit ima više biljnih vrsta nego u Velikoj Britaniji, oko 2 i pol tisuće vrsta, objašnjava Branimir Šajatović, stručni suradnik edukator NP Sj. Velebit.


U prvih sedam dana ove godine u ovoj je edukativnoj kući oboren rekord u broju posjetitelja, a tik do nje jedinstven je šumarski muzej najstarije hrvatske šumarije.


- Ljudi su još sačuvali predmete i alate s kojima se nekad radilo u šumi pa sve do dana današnjeg imamo, opisuje Tomo Devčić, upravitelj šumarije Krasno, HŠ.


Krasno ima živo gospodarstvo. Pilane, ugostitelje, iznajmljivače i poznatu siranu.


- Vidjeli smo da ima sirana, poželio sam kupiti domaći sir, kaže Antonio, Zagreb.

 

- Da vidimo kuću Velebita, da vidimo Velebit kako izgleda općenito, da uživamo u specijalitetima domaćim, nabraja Goran, Zagreb.


- Ovo bi rekao da je raj na zemlji, nikad mi nije bilo ljepše, bolje, priroda, zdrav zrak, priča Vlado Tomaić, vlasnik sirane Runolist, Krasno.


No, na žalost, i perspektivno Krasno, kaže nam Vlado, sve više stari. Mladi odlaze. 


Sedamdesetosmogodišnjoj baki Mariji, kaže, ništa ne nedostaje dok je djeca obilaze.


- Ako nemaš prase onda si u Lici gotov, a da i drva. U Lici se jede samo zelje i meso, i kobasice i to, kaže Marija Devčić, Krasno.


Unatoč starenju sela, prekrasno Krasno zimi je prava meka za ljubitelje ličkog planinskog ugođaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!