Jedan dan s lovcima u goranskom kraju

08.01.2022.

07:00

Autor: Danijela Minić/IMS/Dnevnik/HRT/I.B

Lovci u goranskom kraju

Lovci u goranskom kraju

Foto: Dnevnik / HRT

U zimskim se mjesecima posebno pazi na prihranu šumske divljači. Divlje svinje, kojih je u nekim mjestima sve više, u potrazi za hranom sve češće dolaze u naseljena područja. U tome ih, osim prihranom, lovci pokušavaju spriječiti i odstrelom.

Lovište Snježnik u čabarskom kraju. Lovac Ivica Šoštarić redovito se brine da divljač ima dovoljno kukuruza, šećerne repe i sijena.

- Lijesku i jelu jedu, sve oni jedu, iskopaju si travu, nisu oni tak' nesposobni. To je samo toliko da im malo pomognemo, objašnjava.

U lovištu na 11 tisuća hektara 19 je hranilišta. U blizini ovoga - brojni tragovi divljači. I nama se sreća osmijehnula - uhvatili smo objektivom jedan par.

Redovito dolaze na hranu, kao i divlje svinje. Potvrđuje lovačka kamera.

- Ako se sad prekine potpuno prihrana, a još malo snjegovi stisnu, sigurno da će u naselje doći divlja svinja još intenzivnije nego što je bilo do sada, objašnjava predsjednik Lovačkog saveza PGŽ-a Joško Malnar.

I u lovištu Cetin-Gložac u Vrbovskom divlje svinje prihranjuju se s 300 kilograma hrane na mjesec. Propis je to resornoga ministarstva radi sprečavanja širenja virusa afričke svinjske kuge.

Brojnost populacije regulira se i odstrelom.

- Mi smo u prvih deset mjeseci ove godine odstrelili 1.560 divljih svinja u našoj županiji, dakle u razdoblju od 20 godina, nijedne godine nismo odstrelili toliko divljih svinja, ističe Joško Malnar.

Divljač često dolazi u naselja jer ondje nema prirodnih neprijatelja. Najveći bi im mogao biti čovjek. No lovci ne smiju upotrijebiti oružje u naseljenom mjestu pa se tako i divljač često može vidjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!