Opatija je ovoga vikenda raj za ljubitelje čokolade. Još danas traje 18. festival posvećen toj slastici koji uz čokoladne delicije nudi i bogat popratni program.
10.11.2024.
12:44
Autor: Danijela Minić/T.D./V.M./Dnevnik/HTV/HRT
Opatija je ovoga vikenda raj za ljubitelje čokolade. Još danas traje 18. festival posvećen toj slastici koji uz čokoladne delicije nudi i bogat popratni program.
Gosti Opatije ovih dana mogu uživati u najrazličitijim čokoladnim slasticama u ovdašnjim kavanama i restoranima i čoko 'wellnessi' sa spa tretmanima za potpuno opuštanje.
- Danas je posljednji dan ovog najslađeg festivala u Opatiji tijekom kojeg je održano niz edukativnih radionica za djecu i odrasle, prezentacija izložbi na nekoliko lokacija. Ovdje izlažu čuveni čokolatijeri iz svih krajeva Hrvatske, ali i iz Europe, pa tako danas imamo priliku vidjeti i dvije atrakcije, izvijestila je naša reporterka Danijela Minić.
Jedna je torta Angiolina, glasovita bečka "zaherica" velikih dimenzija, od dva metra, u obliku cvjetnog partera ispred vile Angioline u čast 180. obljetnice turizma koju ove godine slavi Opatija. Rad je to hrvatske čokolatijerke Marine Prijatelj u izvedbi akademske kiparice Georgette Yvette Ponte.
- Gotovo dva četvorna metra, preko 80 kila čokolade utrošene u izradu, a radi se o cvjetnom parteru koji se nalazi ispred Vile Angioline, i Vili Angiolini koja je isto tako izrađena od čokolade rekla je prezenterica čokolade Barbara Lipovščak.
Tu je još jedna europska znamenitost - čuveni briselski Atomium, naravno od čokolade. To je rad čuvenog belgijskog čokolatijera Aleksandra Druarta.
- Trebalo mi je više od sto sati za izradu ove čokoladne skulpture. Prvi sam put to radio i bilo je malo teško zbog geometrije, istaknuo je Druart.
Sunce je tako izmamilo brojne građane na opatijske šetnice. Neki su čak provjerili jesensku temperaturu mora, no većina je bila u "slatkom hramu čokolade". Slastice različitih oblika mamile su sa svih strana.
- Stvarno je vrhunska, sve što sam probao dosad je bilo odlično; ja sam uzela kocku Manduševac i jako je ukusna , fina i odlična je čokolada, i malo oraha, baš mi paše ta kombinacija, odlična je, dojmovi su posjetitelja.
Više ili manje omiljena, čokolada, kažu psiholozi, ima kultni status. Popravlja raspoloženje:
- Naš radio spot kaže da od 10 ljudi 9 voli čokoladu, a ta deseta zapravo laže, tako da mislim da zaista velik broj ljudi voli čokoladu i još je više vole vidjeti ovako u različitim oblicima i u spoju različitih okusa, rekla je Emma Superina iz TZ grada Opatije.
Ljubitelji čokolade vesele se i spoju različitih okusa - naizgled nespojivih:
- Rajčica i čokolada nemaju veze jedno s drugim, ali kad probaju, jako puno ljudi se vrati nazad, ustvrdio je čokolatijer iz Popovače Mario Novota.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora