Divlje svinje u Oprtlju uništavaju sve pred sobom

22.11.2021.

17:30

Autor: Regionalni dnevnik/HTV/Klara Dujmović

Oprtalj, Istra - divlje svinje uništavaju polja

Oprtalj, Istra - divlje svinje uništavaju polja

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

U Oprtlju i okolici goleme štete poljoprivrednicima čine divlje svinje. Ulaze u polja i usjeve, približavaju se kućama i uništavaju sve na što nailaze. Život je mještanima postao nemoguć.

- Špinat, blitva...Svašta je tu bilo, pokazuje svoj uništeni vrt Marijela Antonac Bančić.  Mještani su u strahu zbog ovih agresivnih životinja. 


- Prije mraka zatvorimo se i ne izlazimo uopće iz kuće, jer je opasno. Puno njih dođe već u sumrak i krenu u pohode, kaže.


 Divlje svinje tamane povrće, ruše suhozide. Noću ruju zemlju tek nekoliko metara od kuće. Uništavaju sve što im se nađe na putu. Dariju Antoncu razrovale su dva hektara s 500 kilograma tek zasađenog češnjaka. 


-Šteta u ovom momentu, bez da zbrojim svoj posao,  samo sjemenskog proizvoda imamo 30 000 kuna. Plus gnjojivo, plus insekticid, to smo na 40 000 kuna, rekao je ovaj poljoprivrednik. 


Divljim svinjama, koje nemaju prirodnog neprijatelja, problem nisu ni "električni pastiri". 


- Kad se jedan zaleti u špagu, ona je čvrsta, ali kad se zaleti, razbije špagu i svi ostali uđu unutra i tu nema spasa, ističe Darijo. 


Mještani se sami od divljih svinja ne mogu obraniti. Traže od lovačkog saveza veći odstrel. Spremni su i na tužbe.


I lovci priznaju da su nemoćni. 


- Nakon značajno povećanog odstrela brojke se povećavaju s jedne strane zbog činjenice da dok god divljač ima mir i hranu i vodu - ona se sve više razmnožava, rekao je predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Graciano Prekalj. 


  


Galerija
Polje češnjaka opustošile su divlje svinje , Foto: Regionalni dnevnik/HTV/HRT
Divlje svinje ruše i suhozide, Foto: Regionalni dnevnik/HTV/HRTI "električni pastir" nemoćan je pred divljim svinjama, Foto: Regionalni dnnevnik/HTV/HRT


Zajedno sa županijom, gradovima i općinama, mještani će pokušati naći novac za dodatno smanjenje broja divljih svinja. No, ovim ljudima treba hitno rješenje, jer im je život zbog divljači postao nemoguć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!