Balzamični ocat od smokava novi zaštitni znak Kvarnera

26.05.2024.

07:04

Autor: Danijela Minić/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

Kvarner za dvije godine postaje europska regija gastronomije. Brendiranje regije počelo je prije nekoliko godina projektima Kvarner gourmet i Kvarner food, a ugostitelji i obrtnici nude autohtona jela i proizvode. Jedan od zaštitnih znakova Kvarnera kao buduće gastro regije bit će i balzamni ocat od smokava iz Medveje.

Poput šlaga na tortu, ide na jela od ribe i povrća. Proizvodi se od jabuka, grožđa, a u radionici obitelji Bistre balzamni ocat nastaje i od smokava. Nadahnuće su za proizvod koji je nastao slučajno i osvojio nepce kupaca.

- Ocat klasični od smokve je nastao kao slučajan niz Bogom praćenih pogrešaka. Na očevoj ideji je išlo u finaliziranje u jedan fantastičan premium vrhunski gastro proizvod, naglašava Ante Bistre, obrtnik. 

Koji u hrastovim bačvama odleži i do 12 godina. Dobio je brojne nagrade. Ove godine i titulu najboljega suvenira na obrtničkom sajmu Kvarner Expo. Upravo se tu ističu najkvalitetniji autohtoni proizvodi koji su i najbolji suvenir kraja iz kojega potječu.

- Težimo da imamo domaći proizvod na domaćem stolu jer dobro kaže poslovica: Sjedni za stol da bi upoznao kraj u kojem boraviš ili gdje si kao turist. Kroz gastronomiju upoznajmo zavičaj, upoznajmo naše običaje, govori Emil Priskić, predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije.

Autohtoni domaći proizvodi pridonijet će prepoznatljivosti Kvarnera kao buduće europske regije gastronomije. 

- Lokalne namirnice, autohtoni proizvodi imamo ih sve više, sve su kvalitetniji i to je ono što želimo našim gostima ponuditi i prikazati i želimo da to ponesu kao autohtoni suvenir svojim kućama, naglašava Irena Perišić Živadinov, direktorica TZ-a Kvarnera. 

Balzamni ocat od smokava jedan je od takvih primjera. U proizvodnji sudjeluje cijela Antina obitelj, a tradicija mora mijenjati predrasude.

- Ako je Hrvatska zemlja ćevapčića, mi se moramo vratiti na one početne tragove našega turizma i našim gostima objasniti gdje su došli, zašto su došli i što se ovdje može doživjeti, naglasio je Ante Bistre, obrtnik.

Izvorni okusi najbolji su doživljaj koji se može ponuditi gostima, a oni nam se upravo zbog toga rado vraćaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!