Nakon što je projektom "Putovima Frankopana" Primorsko-goranska županija obnovila svoje frankopanske kaštele i utvrde, ta se ruta sada nastavlja promovirati spajanjem kulture i gastronomije. Tako je u Vrbniku u povodu 400. godišnjice rođenja najpoznatije frankopanke Ane Katarine Zrinski izvedena povijesna predstava "Ana Katarina" uz jela i pića inspiriranih Frankopanima.
Najpoznatija frankopanka Ana Katarina Zrinski rođena je u Bosiljevu 1625. Diplomatkinja i književnica, supruga bana Petra Zrinskog imala je važnu ulogu u Ozaljskome književnom krugu. Bila je majka četvero djece, a njezina unutarnja previranja pred vrbničkom je publikom u monodrami utjelovila dramska umjetnica Ana Vilenica.
- Da bih je ostvarila kao ljudsko biće strahovito sam potencirala da je ona bila i majka koja je doživjela veliku tragediju u životu. Njoj se dogodilo ono što Židovi kažu- Dao Bog da imao pa nemao. Imala je sve nakon toga je doživjela jednu veliku tragediju. Svakako žena ispred svoga vremena, snažna, moćna, žena po meni nepravedno zapostavljena rekla je Ana Vilenica, gumica.
Predstava je uprizorena pod pokroviteljstvom Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana Primorsko-goranske županije koji se nastavlja spajanjem baštine i gastronomije toga vremena.
- Naša želja je bila nakon završetka projekta Kulturno-turistička ruta Petevima Frankopana upravo kroz našu lokalnu tradiciju, kroz lokalne namirnice, lokalna vina i pića, isto tako pričati priču o Frankopanima, pojašnjava Sonja Šišić, pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a.
Na svojim posjedima Frankopani su se bavili i vinarstvom pa je i krčka publika imala priliku kušati vina od autohtonih sorti.
- Napravljeno je po recepturi po kojoj su Frankopani radili to vino tako da ljudi mogu upotpuniti svoj gastronomski i enološki doživljaj uz kušanje vina koje je napravljeno po recepturi staroj 400 godina, zaključuje Toni Katunar, vinar.
Našla se tu i frankopanska torta DeliciAna, svadbena torta Petra i Ane Katarine, a sve kako bi novi koncept promicanje baštine došao do što većeg broja domaćih i stranih posjetitelja.