Krka i ujesen svoje čari ima

26.09.2022.

07:05

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/P.F./HRT

Krka

Krka

Foto: Dnevnik / HRT

Posezonom su vrlo zadovoljni i u Nacionalnom parku Krka koji je od početka godine posjetilo više od 900.000 gostiju. Glasoviti slapovi Krke i ove su jeseni pravi mamac za turiste.

Očaravajuća! - tako opisuju gosti rijeku Krku. A brojnima je ona odredište ovoga rujna.

-  Krka je predivna, jedinstveni su turisti. Do danas istraživalo ju je više od 950.000 posjetitelja.

- S obzirom na izvrsnu posezonu u kojoj nas svaki dan u mjesecu rujnu posjeti preko 6.500 posjetitelja očekujemo da ćemo dostići brojku od milijun posjetitelja, rekla je Nella Slavica, ravnateljica NP Krka.

Za kršku ljepoticu svima su puna usta hvale. I za prirodu. Ali i za trud vrijednih domaćih ruku - smokve. Bez fotografije za sjećanje ne odlazi se kući.

- Čudesno mjesto. Priroda je divna, Krka iznimno čista. Predivno mjesto za boravak, smatra Helena, gošća iz Švicarske.

Rijeku gostiju usmjeravaju u Parku uzvodno, već godinama, na srednji i gornji tok Krke - i čine to uspješno.

Za aktivne turiste poželjan je alat novi HGSS-ov zemljovid. Prohodali su spasioci svaki četvorni metar NP Krke.

- Te staze vode do nekih predivnih mjesta koje će naši turisti uz pomoć ove karte upoznati i sigurno posjetiti, objasnio je Momir KaraBuva, HGSS Stanica Šibenik.

Osim prirode, diče se na Krki i bogatom kulturno-povijesnom baštinom.

- Naše stare mlinice koje datiraju po pisanim dokumentima iz 12. stoljeća. Čitava Dalmacija, Istra pa čak u jednom određenom razdoblju su i brodice iz Italije dolazile upravo ovdje na rijeku Krku, navela je Nikolina Lučić, interpretatorica u NP Krka.

No, temeljna je zadaća Parka - očuvanje živog svijeta Krke.

- U tom, što mi volimo reći, u negostoljubivom okruženju takvo bogatstvo života je nešto što je izuzetno i izazov je za to sačuvati, naglasila je Gordana Goreta, stručna voditeljica u NP Krka.

Počela je jesen, ali za kršku ljepoticu to nije hendikep jer svako godišnje doba ovdje ima svoje čari. Potvrđuju to već godinama - ljubitelji prirode.

Osim u prirodnim ljepotama posjetitelji u Nacionalnom parku Krka mogu uživati u bogatoj kulturno-povijesnoj baštini toga kraja, ali i štošta o njoj naučiti. Iz Nacionalnog park Krka uživo se u Dnevnik HTV-a javila novinarka Ivona Ramadža Čolić.

Rekla je kako baštinu gosti rado istražuju.

- Štoviše, imaju priliku i "ući u tuđe cipele" pa sjesti za tkalački stan. I učiti kako su živjeli naši stari, rekla je i razgovarala s interpretatoricom Nacionalnog parka Krka Anom Korunić.

Ispričala je o "pogonu tekstilne industrije na starinski način" odnosno tkalačkom stanu.

- Na njemu su se u našem kraju mlade cura izučavale za rad. Morale su biti dovoljno visoke jer se na tkalačkom stanu mora raditi i s pedalama i rukama, a to ne mogu niske osobe. Obično su u selu bile dvije žene koje su proizvodile na tkalačkom stanu, objasnila je Korunić.

Sve donedavno na Skradinskom se buku zadržavalo 90% posjetitelj NP Krka. No v
iše nije tako. Otkrivaju gornji i srednji tok rijeke i sve njegove dragulje - prirodne i kulturno povijesne. 

- Srednji tok, Roški slap, Visovac, odnedavno i multimedijalni centar u Puljanima koji je obogaćen s kampusom. Turisti se rado odlučuju i na biciklističke staze kojih ima puno na toku rijeke, istaknula je Korunić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!