U blagdansko vrijeme potražnja za suhomesnatim delicijama raste, posebice za "kraljem stola", baranjskim kulenom. U njemu se ogleda stoljetno kulinarsko umijeće panonske Hrvatske, a od 2015. nosi i oznaku izvornog hrvatskog proizvoda.
31.12.2024.
07:05
Autor: Hrvoje Šimunović/D.M./Dnevnik/HRT
U blagdansko vrijeme potražnja za suhomesnatim delicijama raste, posebice za "kraljem stola", baranjskim kulenom. U njemu se ogleda stoljetno kulinarsko umijeće panonske Hrvatske, a od 2015. nosi i oznaku izvornog hrvatskog proizvoda.
Tradicionalni kulen proizvodi se od najkvalitetnijeg mesa i posebno odabrane baranjske crvene paprike, poklanja se samo najboljim prijateljima i dragim gostima, a posebno je tražen tijekom adventa.
Blago, svetinja, simbol blagostanja - tako se govori o svakom kulenu koji, kažu vrijedni Baranjci, nastaje kao malo umjetničko djelo - uz mnogo pažnje i ljubavi.
- Kroz pola ga režem, ako nisam siguran u njega. Ako sam siguran i ako ga želim dati, a želim ga dati - onda ga režem od špage. Napravimo rez i odmah vidimo boju, objašnjava ugostitelj i turistički djelatnik Vladimir Škoro Bajo.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora