Poznata po sanjkalištu Cvituša općina Lovinac polako svojim posjetiteljima sve više nudi i okus Like kroz nepce, odnosno svojom gastronomskom ponudom privlači sve veći broj turista koji u svom proputovanju često svrate u ovaj idilični kraj te tu provedu vrijeme u ugodnoj ličkoj idili. Naravno, riječ je o krumpiru, siru, domaćim džemovima, ima se što kušati.
Lovinac je mala općina koja se smjestila u podnožju Velebita uz auto cestu Zagreb - Split na samom ulazu u tunel Sveti rok s ličke strane.
- Općina se prostire na 342 četvorna kilometra na kojima živi nažalost manji broj stanovnika - ispod tisuću, tako da sve zajedno poskupljuju sve aktivnosti koje ovdje moramo provoditi, ali ne damo se, idemo naprijed, ističe načelnik općine Lovinac Ivan Miletić.
Sadnja i berba krumpira ovoj općini primarna je poljoprivredna djelatnost, samo jedna lokalna firma zasadila je više od 40-ak hektara ličkih polja. Prvi su rezultati ohrabrujući: kvaliteta, ali i količina iznad prosjeka su:
- Imamo potražnju cijelo vrijeme, ali naša je proizvodnja ne zadovoljava, tako da mi s obzirom na tu potražnju povećavamo svake godine proizvodnju, napominje proizvođač krumpira Nikola Vidaković.
Lički krumpir
Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT
Zrinka Filipović Dermit, Ravnateljica Kulturno informativnog centra Lovinac, iz Splita se s obitelji doselila u Liku prije četiri godine:
- Sad na Liku gledamo kao na dom. Mi tu živimo već četiri godine, a radimo ovdje preko deset godina. Aktivno sam u poljoprivredi i cijelo to vrijeme jedinu emociju koju mogu iskazati je to da Liku zovem svojim domom, kaže Zrinka.
Oduševila se prirodom, ljepotom kraja... Agronom po struci, okušala se u proizvodnji krumpira i ostala iznenađena. Ističe da nije sve baš tako zamišljala, ali puno je toga naučila:
- Nakon pustih godina pokušavanja i nekad uspjeha, nekad malo manjeg uspjeha u proizvodnji krumpira, ono što mogu reći je da ga apsolutno više cijenim kad shvatim koliko je truda, radnih sati i znoja potrebno da bi se taj krumpir doveo s naših polja na naš stol. Mislim da je krajnja poruka da zaista puno više cijenim hranu, i moja djeca također, objašnjava Zrinka.
Zrinka Filipović Dermit
Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT
Krumpir se može pripremiti na različite načine, poseban specijalitet je torta od krumpira:
- Radimo knedle sa šljivama, to je stvar koja baš onako nekako iz davnine podsjeća na djetinjstvo i to nam je dosta traženo. Radimo domaće njoke od krumpira i naravno od krumpira na razne načine, od pirea, gulaša od pečenog krumpira pekarskog, pola, nabraja ugostitelj Hrvoje Račić.
Torta od krumpira
Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT
Koliko je lički meni bogat saznali smo od obitelji Alić koja se nakon 40 godina iz Kanade vratila u Hrvatsku. Lika im je nezaobilazno odredište:
- Prva stvar kad sam došao natrag u Hrvatsku, primijetio sam razliku kvalitete u hrani, pogotovo u Lici, kaže Joso Alić.
Kažu da je lički krumpir najbolji na svijetu, a tek palačinke...
- Ah, meni je super. Još ako su šljive domaće, onda je najbolje, ističe Kaja Alić.
Dođite, vidite, kušajte, a lokalni ugostitelji će se potruditi da nitko od posjetitelja ne ode prije nego što osjeti ljepote ličke gastronomske ponude.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!