22:18 / 20.08.2021.

Autor: Ana Marušić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Luksuzni hotel pod zemljom smješten u 500 godina starom masliniku

Luksuzni hotel pod zemljom

Luksuzni hotel pod zemljom

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatska ima samo sedam hotela u kategoriji "The Leading Hotels of the World". Posljednji koji je uvršten u to elitno društvo smješten je pokraj mjesta Žman na Dugom otoku. Uvjeti za ulazak, uz izvrsnost, su neobičnost, posebnost u kontekstu arhitekture, pozicije i koncepta. Provjerili smo kako je nastao jedan od najskupljih hotela u našoj zemlji.

Smješten je u 500 godina starom masliniku, koji daje jedno od najboljih ulja na svijetu. Sav materijal koji je iskopan da bi mu se napravilo mjesto, iskorišten je poslije u gradnji. To je samo detalj uistinu originalne koncepcije vlasnika, koji vjeruju da imaju odlične argumente za privlačenje gostiju.

- Arhitektura akademika Bašića, ekološki proizvedeno ulje -zapravo jedno od najnagrađivanijih hrvatskih ulja, dolaze radi iznimno dobre hrane, dolaze radi blizine Kornata, dolaze radi ekološke sredine i dolaze radi apsolutnoga mira, rekao je Goran Morović, vlasnik hotela.

Nisu pogriješili, jer iako rade tek malo više od dva mjeseca, gostiju ne nedostaje. A kako je jedan od najmanjih hotela udruženja The Leading Hotels of the World doskočio vječnoj boljci našeg turizma, nedostatku stručnog osoblja?

- Vrlo rado su nam došli ljudi sa svih kontinenata, sa svih strana svijeta i za dogodine imamo jednake ugovore kao i za ovu godinu, kaže Nives Morović, vlasnica hotela.

A gosti?

- Došli su ljudi i s namjerom, i koji nisu imali namjeru pa su došli brodom pa su brod ostavili i došli kod nas provesti tri, četiri noći...dodaje Nives Morović.

Ovo je jedno od onih mjesta gdje gost inzistira na privatnosti, pa nije dolazilo u obzir da ih snimamo, no novinarka iz Italije, koja piše za vrlo čitan turistički magazin, nije bila toliko osjetljiva.

- Trenutno sam na nekoj vrsti radnog odmora, vidjela sam fotografije i učinile su mi se nevjerojatnima. Moram reći da je hotel znatno bolji nego što sam mogla zamisliti, kaže Barba Roveda, novinarka revije Bell' Europa.

I u arhitekturi, i u kuhinji, sve je nadahnuto maslinom. Gosti biraju između dva restorana sa sasvim različitim pristupom gastronomiji.

- Jedan je otvorena vatra, lokalne namirnice, drugi restorana je 3.3 alla carte i fine dining, ponovo sve iz Jadranskog mora, i vrlo vrlo zadovoljni gosti koji nakon dva do tri obilaska imaju problem u koji restoran da se vrate, kaže Denis Galić, chef.

U ponudi je više od 200 najboljih vina iz Hrvatske i svijeta. Hotel ima tri bazena, SPA, sobu za pušenje cigara, trgovinicu. I naposljetku, no nikako najmanje važno, uljaru. Ovdje vjeruju da će njihov vrhunac sezone biti kraj rujna i listopad, kada se beru masline i odmah dopremaju na preradu. Tako će gosti svjedočiti kako nastaje jedno od najnagrađivanijih ulja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!