Mačka na kampanelu, rugalica s mora

07:00 / 31.03.2022.

Autor: Tatjana Lisičin/More/HRT

Mačka na kampanelu, rugalica s mora

Mačka na kampanelu, rugalica s mora

Foto: MOre / HRT

Mačka u kampanelu. I to onome u Sutivanu na Braču. To je isprva bila zanimljiva i jedinstvena priča koja je postala legenda iz tridesetih godina prošloga stoljeća. O mački je pisao i Marko Uvodić Splićanin. Potom je nastala skulptura, isklesana od bijelog bračkog kamena. Pa zanimljiva brošura. I konačno - ilustrirana priča.

Ako je isprva i ne uočite, pomoći će vam djevojčica s mačkom. Skulptura na sutivanskoj rivi koja prstom pokazuje gdje i koga treba pogledati. Kamenu mačku koja s kampanela u more gleda. I podsjeća na danas simpatičnu priču o rugalici koju su mještanima vikali putnici s parobroda.

- Rugalica je bila vrlo sažeta. Mačka u kampanelu. To je bilo dovoljno da Sutivanjanima navre krv u obraze i da krene reakcija prema parobrodu. Nekada su čak i kamenje razbijali, priča Roko Zuanić.

Barba Roko je skoro zaboravljenu rugalicu iz zagrljaja prošlosti izvadio proučavajući ljetopise svećenika. Kako bi se našalio, a možda je i pomalo ublažio, 2001. je u Nerežišću kupio kamenu mačku. Postavio ju je na zvonik usred noći. Mladima se svidjela, dio starijih mještana je - opet naljutila.

Mačku je potom sakrio iza ograde, gdje je provela 2 godine. Iza karnevala ju je vratio u zvonik i tada je postala simbol Sutivana.

Korijen rugalice vjerojatno je u činjenici da je Austro ugarska u prvom svjetskom ratu konfiscirala zvona u dalmatinskim crkvama za lijevanje topova i municije, kaže Franjo Mlinac, ravnatelj Hrvatske narodne knjižnice Antonio Rendić Ivanović iz Sutivana. Kasnije su se ljudi pomoću iseljenika trudili vratiti zvona u zvonike. Bili su vrlo osjetljivi ako bi netko rekao da zvona ružno zvone - 'mijauču, kao da imate mačku u kampanilu'.

Niz je priča koje se vezuju uz rugalicu. Za službenu je odabrana ona - s hobotnicom. I tako je jedna žena kuhala hobotnicu, a nije imala kapule, priča Domina Lukšić. Otišla je posuditi od susjede, ali je ostavila otvorena vrata od svoje kuće. Hobotnica je izašla iz lonca, došla na rivu i ugledala mačku. Pobjegla je na kampanel, a mačka ju je slijedila do vrha.

Ispreplesti s pričom o mjestu priču o mački namjera je Sutivanjana. Kroz suvenire, brošuru i priču na hrvatskom i engleskom jeziku. Svi stanovnici Brača, a čak i okolnih otoka i priobalja znaju dobro za poštapalicu - "Imate mačku u kampanelu".

- Mi iz Turističke zajednice i sami mještani, krenuli smo u prepričavanje priče. Poslije je došla djevojčica s mačkom i sad to već postaje jedan prepoznatljiv proizvod i brand Sutivana. Mi smo jedino mjesto koje ima mačku u zvoniku, kaže Tončica Tonšić, direktorica TZ Sutivan.

Jedinu takvu, mirnu, bijelu i u more zagledanu. Pa vrijedi je u Sutivan doći i upoznati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!