Medvjed usmrćen, a nije bio bijesan

04.06.2021.

16:28

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/Klaudia Modrić Plantarić

Medvjed - znak na cesti pokraj Delnica

Medvjed - znak na cesti pokraj Delnica

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Prema informacija iz riječkog Instituta za veterinu, medvjed koji je prije dva dana napao vozila na staroj cesti Rijeka-Zagreb nije bio bijesan. Riječ je, ističu stručnjaci, o prvom ikad zabilježenom napadu neke divlje životinje na osobna vozila u Gorskom kotaru. Čini se da je nedavni takav napad uzrokovao čovjek. 

Nažalost, na kraju je medvjed usmrćen, a analiza je pokazala da nije bio bijesan. Lovnik Slavko Starčević ističe kako se nešto slično nikada nije dogodilo.


- Mislim da ga je u ranim jutarnjim satima auto udario i onda je on bio agresivan na sva auta. To se nije nikada desilo, ovo je prvi put da je on napao auto i da se tako ponaša, rekao je. 


 Tijelo medvjeda bit će uskoro prevezeno na Veterinarski fakultet u Zagrebu. Lovci naglašavaju da je iza njih događaj koji nikako ne bi željeli ponoviti. 

Galerija
Slavko Starčević, lovac govori o prvom napadu medvjeda na automobil, Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT
Načelnik Općine Fužine David Bregovac o napadu medvjeda , Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRTŠetači u Fužinama, Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRTIlustracija - stope divljih životinja, Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

I prvi čovjek Fužina poziva posjetitelje na oprez i primjereno ponašanje.


-  Uvijek bude mala mogućnost da se pojavi medvjedica s mladima. Ona jest opasnija, ali ovako nešto se nikad nije desilo, i kažem, dok se ljudi pridržavaju osnovih pravila boravka u prirodi, neće se takve stvari dešavati, izjavio je David Bregovac, načelnik općine Fužine.


 Mirne i tihe danas su goranske šume u okolici Fužina. Nemili događaj nije spriječio brojne goste da uživaju u lijepom vremenu i goranskoj prirodi. No, ne zaboravimo: ipak su šume dom divljih životinja. Medvjedi, risovi, vukovi bili su ovdje davno prije nego naše prometnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!