17:10 / 03.06.2021.

Autor: Slađana Bukovac/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Vjeverice caruju porečkom Plavom lagunom

Vjeverica je dvadesetak, i svakoj su nadjenuli ime

Vjeverica je dvadesetak, i svakoj su nadjenuli ime

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Turisti porečke Plave lagune mogu uživati u neuobičajenoj pojavi. Već devet mjeseci Conny Peto Đeneš sa suprugom ondje svakodnevno obilazi i hrani vjeverice.

Conny poziva vrlo opreznu životinju. Tek kada se uvjeri da nema opasnosti, počinje srdačno druženje. 


- Teško ih je razlikovati kad ih prvi put vidite, ali kad se svaki dan s njima družite, onda ih je lako razlikovati i po boji, i po obliku glave, i po ponašanju, i po tome kako vam priđu, objašnjava Conny.


Vjeverica je dvadesetak, i svakoj su nadjenuli ime. Uglavnom su crne i tamnosmeđe, ima i sivih, a jedina narančasta zove se Džindžer. Najveći je miljenik Koki.


- Neke su jako plašljive, neke su nježne, a neke su, evo, kao Koki - za razliku od drugih vjeverica koje dođu i plaho uzmu hranu, on dođe i zahtijeva. Zahtijeva, uzima, baš je jako smiješan, kaže Conny.


Naklonost prema vjevericama ovdje na ovoj destinaciji za ljubitelji prirode traje već dugo. Najprije je jedan od dugogodišnjih gostiju postavio kućice za vjeverice, prava mala remek-djela arhitekture. I u njima se uvijek nađe hrane.


Podmićujete li ih malo iz restoranske kuhinje, pitamo Evu De Zan Prusina, glasnogovornicu Plave lagune.


- Pa ne baš iz restoranske kuhinje, ali da, dobiju oni. Kolegice i kolege koji ovdje rade navikli su na njih, tako da im kapne tu i tamo nešto, odgovara. 


Ako se hrane nađe viška, valja je zakopati na sigurno. Čak i ako se pritom malo preuredi pomno uređen cvjetnjak odmarališta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!