Najdulji mali festival u Hrvatskoj

27.07.2021.

12:23

Autor: Slađana Bukovac/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Jazz is back!"

"Jazz is back!"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Romantičnim Grožnjanom uvijek je lijepo prošetati, no iskustvo je posebno kad na svakom kutu tog istarskog mjesta možete čuti jazz. Usprkos tomu što nam je ionako vruće, ovih dana atmosferu je dodatno zagrijao međunarodni festival "Jazz is back!". 

Uspio je okupiti više od 100 glazbenika, održana je i radionica za mlade jazz-glazbenike, a sve je zabilježila ekipa Vijesti iz kulture:

Famoudou Don Moye nije samo učitelj, on je guru ovogodišnjim polaznicima. Legenda čikaškog jazza umjesto svog instrumenta, udaraljki, prihvatio se dirigiranja.


- Hrvatski i slovenski glazbenici, glazbenici koje susrećem iz ovog dijela svijeta na vrhunskoj su razini, profesionalci. Tako da ih ne ocjenjujem, samo zatvorim oči i slušam zvuk, kaže Famoudou Don Moye.


Unatoč pandemiji, najdulji mali festival u Hrvatskoj ove godine traje čak dva tjedna. 


- Mi smo ove godine puni, puni. Svi naši koncerti su posjećeni maksimalno jer osim što idemo kao covid-free festival držimo se strogo epidemioloških mjera i doista do sada nismo imali problema s publikom, istaknula je Dubravka Dujmović Kušan iz Hrvatske glazbene mladeži.


Svi žele vidjeti vrhunske glazbenike u ovako intimnom okružju. Nick Collins, bubnjar i sin Phila Collinsa, ove je godine prvi put u Grožnjanu.


- Zadatak bubnjeva je pokrenuti ljude i održavati ritam, bubnjari su kostur, kralježnica benda. Iako ne pridonose melodiji, donose nešto što samo bubnjevi mogu, smatra Nick Collins.


Festival se završava večeras, koncertom Josipe Lisac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!