16:57 / 25.05.2021.

Autor: Slađana Bukovac/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Upravo nastaje deseta mala ulična biblioteka

Kućica za knjige

Kućica za knjige

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Mnogo je ljudi koji izrađuju kućice za ptice, ali pulski bračni par slobodno vrijeme provodi praveći kućice za knjige. Riječ je o malim bibliotekama na otvorenom, kakve postoje i u drugim gradovima, ali rijetko nastaju u kućnoj radinosti i na privatnu inicijativu.

Upravo nastaje deseta mala ulična biblioteka. Za razliku od kuća za ljude, kuće za knjige uvijek su višekatne.

- Prva je bila dosta mala, visine 60 centimetara, i uglavnom se zadržavam na toj veličini od metra, rekao je Edin Žerić, autor kućica.

Kućice ne treba brkati s policama za knjige, dodao je. Dovoljno je da u svaku stane dvadesetak komada. Namijenjena otoku Molatu, malo je veća.

- Dosad sam se uglavnom držao toga da ne nagrđujemo okoliš, da rabim prirodne resurse, poput stabala, na način da te kućice konopom vežem za stablo, objasnio je Žerić.

Kućice su ideja Edinove supruge, knjižničarke. Da bi omogućile čitanje onima koji do knjige žele doći izvan radnog vremena knjižnica, a nema ni zakasnine. Samo se umjesto jedne knjige ostavi druga.

- Evo, primjerice, sve ove knjige ovdje nisam donijela ja, već ih je donio netko drugi. Znači uzeli su one koje sam ja donijela, a oni su donijeli svoje, istaknula je Ornela Benčić Žerić, idejna začetnica projekta.


Najviše se čita beletristika, a ovdje na plaži Valkane, kamo dolazi mnogo djece, i dječja literatura.

- Kad smo ovu kućicu nosili na remont, prišlo nam je dosta tih tzv. čitatelja i svi su se zanimali zašto nosimo kućicu, hoćemo li je vratiti, rekla je Ornela Benčić Žerić.

I tako kućice žive s ljudima među koje su postavljene. A možda ih bude još više.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!