"Nosorog" premijerno na Malom Brijunu

01.08.2021.

07:00

Autor: Slađana Bukovac/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

"Nosorog" na Brijunima

"Nosorog" na Brijunima

Foto: Dnevnik / HRT

Večeras će na Malom Brijunu premijerno biti izvedena predstava "Nosorog" redateljice Lenke Udovički. Naša je ekipa bila na pretpremijeri. Negdje u provinciji vlada grozna epidemija, zbog koje se ljudi pretvaraju u nosoroge.

- Ovo je bio moj prvi Ionesco, i postoji jedna toliko kompleksna igra riječi u njemu, i uopće tretirati apsurd na sceni poigravati se s time, sem toga to zbilja je veliki komad, rekla je Lenka Udovički, redateljica.

Originalni tekst ima gotovo 300 stranica. Najvažniji posao dramaturginje bio je skratiti ga na adekvatan način.

- Okruženi smo time da se uspješnost mjeri brojem lajkova, da je znanje palo u drugi plan, a informacije koje su plitke i jednostavne su mjerilo neke kvalitete znanja, uspjeha. Dakle to je to što poučava Ionescov apsurd, istaknula je Željka Udovičić Pleština, dramaturginja.

Glumci Bojan Dimitrijević i Deni Sanković u predstavi utjelovljuju suprotnosti. Prvi je nesavršeni individualac, a drugi savršeni oportunist koji širi virus nacizma.

- U svakom slučaju je to čovjek koji pokušava u današnje vrijeme da ostane to što jest, čovjek sa svim nekim moralnim i nekim ljudskim vrlinama, rekao je Bojan Dimitrijević, uloga Berangera.

- Apsolutno mi se sviđa uloga, divna je za igrati, stvarno sam ima veliki dijapazon toga za odigrati, stvarno sam zadovoljan eto da imam priliku to igrati, rekao je Deni Sanković, uloga Jeana.

"Nosorog" je Ionescov komad koji se u Hrvatskoj ne postavlja često. U tvrđavi Minor na programu je do sedmog kolovoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!