07:05 / 15.06.2021.

Autor: Slađana Bukovac/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

"Sunčev vjetar" na ulazu u Višnjan

"Sunčev vjetar"

"Sunčev vjetar"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na jednom od ulaza u Višnjan postavljena je skulptura "Sunčev vjetar" koja će posjetiteljima Višnjana, poznatog po zvjezdarnici i astronomiji, predstaviti Sunčev sustav. Šetnica bi se trebala prostirati od početka do kraja ovoga gradića u središnjoj Istri.

Skulptura sunčeve kugle nije nastala prema zamisli nekog kipara, nego čuvenog astronoma.

- U Istri sad praktički svaka općina na ulazu u mjesto stavlja skulpturu koja simbolizira nešto po čemu je to mjesto poznato, rekao je je astronom Korado Korlević.

A Višnjan je poznata pozornica za promatranje svemira. Kao i pravo Sunce, skulptura će se samostalno vrtjeti.

- Ovdje su cijevi koje će dovesti električnu struju, ovdje će biti solarni panel koji će snabdijevati motor i onda kad sve to bude završeno praktički je priča gotova, objasnio je koautor projekta Petar Radovan.

Budžet za skulpturu iznosio je 70.000 kuna. Mario Kovač iz sela Kovači, koji je pritom po zanimanju kovač, napravio je skulpturu za cijenu materijala. Unutar kugle dvometarskog promjera zakrivljeni su nosači, a površina se sastoji od 190 komada kovanog aluminija.

- Sunce u biti izgleda kao jedna naranča. Kad smo se dogovorili koji je udarac pravi, na tome se stalo, i onda sam iskovao sve, sve da poprimi isti oblik, istaknuo je kovač Marko Kovač.

Plan je napraviti Sunčev sustav. Još osam planeta, dva patuljasta planeta, asteroide.

- To nisu velike skulpture ali moraju imati priču, i moraju imati onaj dio koji mi hoćemo sa djecom, da postoji neka mala knjižica i da oni mogu proći cijelu šetnicu da dobiju taj odnos veličina, dimenzije, rekao je Korlević.

Konačno će se, kaže Korlević, vidjeti kako je ogroman i pust dio svemira u kojem živimo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!