Putevima istarskih dinosaura

22.06.2021.

17:24

Autor: Slađana Bukovac/Regionalni dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Fosili dinosaura i njihova nalazišta nedavno su proglašena zaštićenim dijelom prirode. Najviše ih je u Istri, gdje se nalazi 21 od ukupno 24 nalazišta. Također, Istra je jedina sredozemna regija u kojoj su pronađene kosti donosaura. 

Tu su živjeli sauropodi, i u moru su pronađene njihove kosti. I smještene su u muzej u Balama. Kosti baljanskih dinosaura od raspadanja je sačuvalo blato nekadašnje močvare. Sa svojih devet metara duljine, u muzej je jedva stalo i mladunče.

- Moramo se pohvaliti time da smo jedini lokalitet u Istri koji ima nalazište dinosaura, svi ostali imaju samo otiske. Isto tako, jedini smo lokalitet na svijetu gdje se to nalazište nalazi na morskom dnu, kaže direktor TZ Bale Sandi Drandić.

Najviše tragova dinosaura u Hrvatskoj pronađeno je u kompleksu kamenoloma Kirmenjak. Inženjer rudarstva Denis Putinja objašnjava kako su 1997. uočili nepravilna uleknuća koja nisu imala smisla i zeključili kako ih je moglo napraviti samo nešto što je hodalo.

- Ono što je još zanimljivo kod lokaliteta Kirmenjak je očuvanost ugaženih stopa, ali i krune istisnutog materijala koji je izašao kad je dinosaur zakoračio, dodaje Andrea Deklić iz Nature Histrice.

Milijunima godina očuvali su se tragovi drevnih i danas zagonetnih životinja. To je vrsta geološkog čuda, i tim je važnija briga o svakom nalazištu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!