07:51 / 01.04.2021.

Autor: Slađana Bukovac/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Virtualna šetnja starom jezgrom Žminja

Žminj

Žminj

Foto: Dusko Marusic / PIXSELL

U vrijeme kad malo tko putuje, sve je aktualniji virtualni život pa čak i vurtualne šetnje. Jednu takvu šetnju starogradskom jezgrom Turistička zajednica Žminja postavila je na svoju stranicu. Uz to što se na ovaj način može razgledati mjesto, moguće je ući u crkve i razgledati arhitekturu iznutra.


S bilo koje strane svijeta, u trenu se možete naći na središnjem žminjskom trgu i ući u župnu crkvu Svetoga Mihovila. Pored nje je crkvica Svetog Trojstva, a nedaleko je poznata kanonička kuća iz 16. stoljeća, najstarija u Žminju.

- Vi praktički imate osjećaj kao da ste tamo jer šećete kroz te ulice, razne objekte, kao na primjer imamo crkve, te možete se okretati, kazao je Robert Krajcar, fotograf.

Kamera koja se okreće 360 stupnjeva najveći je problem za fotografa, jer se od nje valja nekamo skloniti. Šetnja Žminjem u pratnji vodiča inače traje oko sat i pol, ali ovako je ipak kraća.

- Pa smo tako i zbog ovih neizvjesnih vremena, kad naši posjetitelji ne mogu da nas posjete, odlučili da napravimo jednu virtualnu šetnju kako bi se približili našim gostima, rekla je Lenka Šaina, direktorica TZ Žminj.

A približiti su se već uspjeli. Dizajnerice iz tvrtke CRO 8 ove su lokacije za fotografiranje svoje nove kolekcije majica pronašle upravo virtualno šetajući Žminjem.

- Žminj baš ima puno lokacija gdje još nismo niti stigli pofotkati nego smo zapravo u ovom dijelu, na Štradi, kazala je Melissa Rabar iz CRO 8.

Tko zna koliko će se još putnika namjernika virtualno, ili stvarno, prošetati ovim gradićem u središnjoj Istri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!