13:25 / 27.04.2021.

Autor: Slađana Bukovac/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Centripetalne fuge" Vatroslava Kuliša

"Centripetalne fuge" Vatroslava Kuliša

"Centripetalne fuge" Vatroslava Kuliša

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U rovinjskom Multimedijalnom centru otvorena je izložba "Centripetalne fuge" akademskog slikara Vatroslava Kuliša. Predstavljena su nova djela tog autora kojeg je Tonko Maroević svojedobno nazvao slobodnim i strastvenim. Izložba se može razgledati do 15. svibnja.

"Centripetalnim fugama" Vatroslav Kuliš se bavi već osam godina. Dosad ih je izlagao u Zagrebu, Rimu, Trstu, a rovinjsku dionicu obišla je ekipa Vijesti iz kulture:

- U tom kontekstu mogli bismo naglasiti da je ovo jedan od ciklusa koji su najizdržljiviji u Kuliševom stvaralaštvu, jer ih već nekoliko godina vrlo uspješno prezentira u različitim prostorima i sredinama, kaže kustos izložbe Milan Bešlić.


Naziv ciklusu dao je pokojni likovni kritičar Tonko Maroević, kojemu je ova izložba posvećena.


- Ovo je posve posebno svjedočanstvo o suradnji likovnog umjetnika i likovnog kritičara, koja rezultira ovako prekrasnim kreacijama, napominje kustosica izložbe Iva Grgić Maroević.

Vatroslav Kuliš

Vatroslav Kuliš

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Izdvojio bih jednu rečenicu kojom Tonko kao da je anticipirao ovaj lockdown koji se dogodio, i rekao da su ove slike protuotrov za depresije, i za takva loša stanja ljudima, ističe Vatroslav Kuliš.


Dodaje da u apstrakciji više nije moguće biti revolucionaran, ali je još uvijek moguće biti kvalitetan.


- Ja sam svjestan da je ta vrsta apstrakcije već akademska, međutim uvijek se u tome može naći kvaliteta. Čini mi se da je u 20. stoljeće jedan od najvećih kvalitativnih skokova bilo apstraktno slikarstvo, a na koncu i avangarda je već pomalo akademska, zaključio je Kuliš.


Kuliševi kružni centrifugalni i centripetalni pokreti došli su kaže iz unutrašnje potrebe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!