Njuške iz skloništa u Kaštel Sućurcu trebaju pomoć

02.06.2021.

08:06

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Njuške iz skloništa u Kaštel Sućurcu trebaju pomoć

Njuške iz skloništa u Kaštel Sućurcu trebaju pomoć

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Vrijeme kao stvoreno za šetnju, a možda i za pomoć onima koji ne mogu sami. U Kaštel Sućurcu uređuje se jedino sklonište za životinje u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U proteklih osam godina štitilo je i udomilo više od dvije i pol tisuće neželjenih pasa i mačaka. No, potrebne su im i donacije te pomoć volontera.

Ova zasad bezimena ljepotica na svijet je stigla u kavezu sa zanemarenim lovačkim psima na Karepovcu. Spasili su je.

- Preuzeli smo pet štenaca koji su bili tada u dobi od manje od mjesec dana, othranili smo ih na bočicu i evo sada ste svjedočili udomljavanju jedne od njih!, kaže Zvonimir Filipović, direktor No kill skloništa "Animalis centrum" i član Zaklade Bestie.

Ona je dočekala svoje ljude, ali mnogi psi i mace - i dalje čekaju.

- Nažalost, životinje dolaze k nama u sklonište, ali nasreću, brzo i odlaze; to je dobar pokazatelj. Prošle godine smo zaprimili voše od 600 životinja, ali isto toliko samo ih udomili. Trenutačno u skloništu imamo 60 pasa i 54 mačke, navodi Marko Kosović, voditelj No kill skloništa "Animalis centrum".

Sve će ih, nadaju se, udomiti, a okoliš skloništa urediti kako bi bio topliji i ugodniji. Planiraju postaviti tende, urediti poligon za pse; posla je mnogo i svaka je pomoć dobrodošla!

- Uspjeli smo prikupiti poprilično materijala s ovog našeg dugog popisa koji smo objavili na društvenim mrežama, no još mnogo stvari nedostaje. Najviše boje, drvenih materijala, vijaka, ali i novčanih donacija, kaže Zvonimir.

U subotu i nedjelju akcija je uređenja. Mole građane koji vole "beštije" da dođu i pomognu jer bez vojske volontera, svjesni su, svih ovih godina ničega ne bi ni bilo.

- Oni dolaze ovamo u sklonište, šetaju pse, socijaliziraju ih, slikaju, pišu o njima i zapravo je to sve skupa pridonijelo većem broju udomljenja, zaključio je Zvonimir.

Cilj im je broj odbačenih životinja u Dalmaciji svesti na minimum.

Neželjeni, gladni, zlostavljani, u skloništu u Kaštel Sućurcu dobiju gomilu ljubavi i potpunu veterinarsku skrb, i igre i ljudskog dodira - nikad im nije dosta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!