Umjesto olimpijskog bazena dva mala za djecu

17.02.2023.

07:01

Autor: Anita Markovina Radnić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Olimpijski bazen u Dugopolju

Olimpijski bazen u Dugopolju

Foto: HTV / HRT

Ambiciozno zamišljen, olimpijski bazen u Dugopolju, čini se, nikada neće biti dovršen. Sportski kompleks, koji je uključivao i teniske terene, počeo se graditi još prije 14 godina, ali su zbog nedostatka novca radovi prestali, a zaključeno je i da bi održavanje bilo preskupo. Općina je zato započela - prenamjenu prostora. 

Betona i novca bilo je "na bacanje". U maloj, ali bogatoj općini bageri se nisu gasili. 

Za teniske terene i olimpijski bazen potrošeno je 70 milijuna kuna, a onda su, zbog gospodarske krize radovi - stali.    

- Ta kriza je zaista kao jedan strašan tsunami. Dogodio se svima i na to se sve skupa povezalo da je glavni izvoditelj radova- Konstruktor iz Splita isto tako bio u velikim poslovnim poteškoćama, govori Zlatko Ževrnja, bivši načelnik općine Dugopolje.

Bez novca od prodaje zemljišta i komunalnih doprinosa, općina ostaje bez nekoliko desetaka milijuna kuna - na koje se ozbiljno računalo u nastavku gradnje. 

- Svakoj dobronamjernoj osobi je žao kad se ne dogodi ili na vrijeme kad bismo htjeli, naglašava.

Bolja vremena nikako da dođu; novi načelnik godinama je pokušavao prikupiti 40 milijuna kuna za dovršetak posla, a onda je shvatio: 

- Mislim da Dugopolju taj bazen ne treba. Splitu, županiji treba, no Dugopolju kao općini takav objekt bio bi izuzetno teško opterećenje, realno, veće su nam potrebe za jednom gradskom dvoranom, ističe Perica Bosančić, načelnik općine Dugopolje.

Zato će se prostor postupno prenamijeniti. Dio dozvola već je riješen, a prvi veći novac načelnik se nada dobiti putem natječaja Ministarstva turizma.

- Prijavljujemo u iznosu gotovo 16 milijuna kuna, te smo uspješno priveli proces legalizacije gdje smo objekt na neki način iscijepali u dva dijela i to nam je bio plan od početka, da ga završavamo dio po dio, govori Bosančić.

Dugopolje će tako dobiti manju - multifunkcionalnu te veću- sportsku dvoranu, a umjesto olimpijskog - dva mala, ali lako održiva bazena za djecu. 

- Ja ne vjerujem ništa dok ne vidim. Čini mi se da će to još stajati godinama. Ova saga i trakavica, da tako kažem, traje već 14 godina, znači bio sam vijećnik kod sva tri općinska načelnika, svi su oni mene uvjeravali da će se to privesti kraju, naglašava Zvonko Kardum, predsjednik SDP-a Dugopolje.

Svi se u Dugopolju nadaju da će ovoga puta i biti tako, makar i djelomično, samo da golema građevina više ne zjapi prazna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!