Andrija prešao u kolicima 7000 km po Splitu i zabilježio sve prepreke

05.05.2023.

17:12

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/HTV/HRT

Andrija Lipanović, Split

Andrija Lipanović, Split

Foto: HTV / HRT

Andrija Lipanović u invalidskim je kolicima u četiri mjeseca prešao 7000 kilometara po Splitu kako bi popisao i fotografirao prepreke koje osobama s invaliditetom smanjuju kvalitetu života ili ih prisiljavaju da ostanu kod kuće. Sve je sabrao u "knjigu" i dostavio je u gradsku upravu.

Andrija opasno živi već sedam godina, otkako je kolicima. Kretanje po splitskim ulicama, kaže, neopisivo je stresno! 

- Grad je nepristupačan totalno! Di ne mogu po trotoaru, moram, prisiljen si voziti cestom, kazao je Andrija Lipanović, predsjednik Udruge "Vjeruj i djeluj".

Revni prometni policajac, poznat kao Dugopoljac, zbog toga mu je ispisao kaznu!

- Vozio sam po Mertojaku, po cesti jer nisam imao gdje. Onda je on zviždao iza mene s motorom, da što vozim po cesti. Hej, amo ća, što vozim po cesti?! A onda, jednostavan je bio odgovor. Vozim po cesti zato što nemam helikopter ovih pedeset, sto metara da se prebacim, rekao je Lipanović.

Iz potrebe, ali i inata, u četiri mjeseca u kolicima je obišao gotovo cijeli grad. Fotografirao je najmanje 1300 kritičnih točki, napravio popis potrebnih intervencija po kvartovima i objavio ih u "Bijeloj knjizi pristupačnosti".

- Samo kreiranje ove knjige, zahvaljujući Andriji i ostalim mladim ljudima je sjajan pokazatelj da su se i osobe s invaliditetom, ali i ostali članovi društva konačno usudili podići svoje djelovanje na jednu višu razinu, kako bi se problem sustavno riješio, a ne kao do sada stihijski, kazao je Martin Pauk, splitski gradski vijećnik (Domovinski pokret).

Andrija je svoje odradio. Za rješavanje popisanih prepreka, zbrojio je, potrebno je 13 milijuna kuna. Nedostaje li Splitu novca ili dobre volje?

Nedostaje li Splitu novca ili dobre volje?


- Problem je u neempatiji. Meni su 42 godine. U udruzi imam djecu od pet godina, četiri godine. Treba njima omogućit grad sutra, da oni voze, da ih mama može pustit bez straha na cestu, kaže Lipanović.

Nemaju teškoće samo osobe u kolicima, nego i slijepi i slabovidni. Vape za zvučnim semaforima.

- Na nekim raskrižjima ne možete dalje i niste sigurni da li će vas netko bacit ili neće. Jednostavno, cijelo vrijeme živite u strahu, rekao je Marko Klarić, slabovidna osoba.

- Grad Split nema niti jednu traku vodilju koja olakšava slijepim osobama kretanje. Po Zagrebu, po centru grada, po nekim dijelovima grada koji su bitni za život ljudi, kao kazalište i tako dalje, imate traka vodilja, naglasio je Ivan Tokić, predsjednik Županijske udruge slijepih Split.

Grad reagira na pojedinačne molbe i zahtjeve, ali problemi se ne rješavaju sustavno. Zato je knjiga dostavljena gradskoj upravi; neka im, kažu, bude vodič u prilagodbi Splita osobama s invaliditetom.  

- Pisat ću pluseve i minuse, svake godine, tko je što napravio, od bilo koje vlasti. Ne zanima me koja je vlast. Lijeva, desna, prava, kriva, ona gore, ona dolje. Ja ću stavljat pluseve i minuse tko je šta napravio, najavio je Andrija Lipanović.

Andrija gleda, prati. Prva prigoda da splitski političari pokažu koliko im je stalo do najranjivijih skupina društva bit će na tematskoj sjednici gradskog vijeća za koji tjedan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!