Antonio želi da on i njegovi radnici što prije izađu na more

11.01.2023.

12:34

Autor: Anita Markovina Radnić/Dnevnik 1 HTV-a/HRT/D.S.

Ribari i Obrtnička komora prikupljaju novac za popravak

Ribari i Obrtnička komora prikupljaju novac za popravak

Foto: HTV / HRT

U jakom nevremenu prije dva mjeseca potopljen je brod "Dišpet" Antonija Šunjića, ribara i predsjednika županijskog Ceha za morsko ribarstvo. Ta situacija još je jednom dokazala da se prijatelji poznaju u nevolji. Kolege ribari i Obrtnička komora pokrenuli su akciju prikupljanja novca jer su troškovi vađenja i popravka višemilijunski.

U srazu s orkanskim vjetrom 30 metara duga koćarica izvukla je deblji kraj i potonula u mulj ribarske luke Brižine, a s njom i "kruh" za pedesetak ljudi.  


- Kleka san kraj njega i šta ću. Sidi, lezi, plači. To je isto kao da je netko u familiji umra! Ja i ovi brod smo 23 godine skupa, rekao je Antonio Šunjić, ribar i predsjednik Ceha za morsko ribarstvo SDŽ-a.


Nakon tjedana u moru, Antonijev "Dišpet" sad je na suhom, no oštećen. Kolege ribari odmah su priskočili u pomoć, ali iznosi za usluge ronilaca, dizalice, vađenja i popravka višemilijunski su pa je Obrtnička komora otvorila poseban račun i pokrenula humanitarnu akciju. 


- Kada je bila Petrinja, kada su bile poplave u Vrgorcu, on se prvi pojavia, organizirao je svoje ribare za ribu. Ništa mu nije bilo teško, vozio je kamion... svjedoči Ivan Gotovac, predsjednik Obrtničke komore SDŽ-a.


Ribarske muke teške su i bez ovakvih nevolja, ali predaje nema. Pomoćni motor broda već je u pogonu, a i glavni će uskoro. Mora jer plan je da "Dišpet" ponovno zaplovi. 


- Kad ga upalimo, idemo u Betinu, vanka na škver, vidit kolike su štete, šta u drvu, šta u ostaloj tehnici pa ćemo vidit, ne znamo ni mi šta dalje, kaže Antonio. 


Država, naime, ne daje potpore vlasnicima brodova u ovakvim situacijama. Antonio Šunjić svima zahvaljuje. Želja mu je da on i njegovi radnici što prije izađu na more i rade ono što najbolje znaju - love ribu. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!