U Splitu zabilježene povišene vrijednosti arsena i nikla

02.04.2023.

07:10

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/HRT/A.V.

U Splitu zabilježene povišene vrijednosti arsena i nikla

U Splitu zabilježene povišene vrijednosti arsena i nikla

Foto: HTV / HRT

Na splitskim Brdima drastično su povećane količine arsena i nikla u zraku. Otkako postoje mjerenja na području Splita - ovo je prvi put da su te vrijednosti povećane pa građani s pravom strahuju za zdravlje.

Život uz brdo troske neizdrživ je, očajni su na splitskim Brdima, pogotovo kad puše bura - svjetlucavi prah iz Sjeverne luke ulazi u sve pore, puni tačke...


- Troska ulazi u naše domove. Jedemo ju, udišemo ju, čistimo s balkona, iz kuća svaki dan. Sigurno je da naša djeca i ostali sugrađani nisu sigurni u ovakvim uvjetima, upozorila je Ivana Runjić, predsjednica GK Brda. 


- Imam sina od četrnaest godina i kako će to utjecati na njegovo zdravlje - ja ne znam, zabrinut je stanovnik Brda Nenad Kunac


Povišene vrijednosti arsena i nikla u zraku šokirale su Split! 


- Arsen nismo do sada nikad zabilježili na ovom području! Mjerili smo. Trideset pet godina ja mjerim, rekao je Nenad Periš, voditelj Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke, NZJZ SDŽ. 


Stanovnici Brda nisu iznenađeni. Kažu nam - umiru od raka, i tko zna koliko trovanje traje, rasuti teret u luci je na otvorenome, čini im se, oduvijek. 


- Predlažemo adekvatno skladištenje ovakvih materijala ili ako je moguće- njegovo potpuno uklanjanje iz našeg susjedstva, kazala je Runjić.


Sporan je, kažu, i pretovar željeza. Zveckanje u kasne noćne sate izluđuje ih. 


- Kreće dizanje, evo vidite i sad kad on ubacuje u brod onaj grajfer, on njega ne spusti doli nego spuštaju s visine od dvadesetak metara tako da je ta buka užasna, požalio se stanovnik Brda Kristijan Mikulić


Inspekcije je zvao i gradski vijećnik Davor Matijević


- Međutim, Državni inspektorat je utvrdio da je zapravo sve u redu, da nema razloga za strah!, rekao je Matijević. 


Svojstva čestica opasnih metala pokazuju da je izvor vrlo blizu kućama - najdalje kilometar.


- One padaju jako blizu izvoru onečišćenja. Ne nosi ih vjetar na dalje udaljenosti za razliku od lebdećih čestica koje sami naziv kaže- nosi ih na dalje udaljenosti. To ukazuje da je on u blizini i mislim da je problem- rješiv, rekao je Periš. 


Nastavni zavod u ponedjeljak će uzeti uzorke tereta i nadaju se pronaći izvor onečišćenja. Direktor tvrtke Luka Split d.d., koja upravlja Sjevernom lukom pred našu će kameru, kaže, kada budu poznati rezultati, a najavljuje i raskid ugovora s krivcem. Arsen u zraku drukčiji je od arsena u vodi - a koliko je opasan?


- Činjenica je da je prekoračena i to je za nas- dovoljno!, rekao je Periš. 


- Ovi rezultati su šokantni, ali moram naglasiti da ova mjerna stanica uopće ne može detektirati čestice troske i ugljena, koje su također ogroman problem za stanare Brda tako da je situacija još gora od onog što je prikazano!, upozorio je Matijević. 


Grad Split, na čiji su zahtjev mjerenja obavljena - vlasnik je 9 posto dionica prozvane tvrtke. 


- Mi ovim putem pozivamo Grad Split da javno objavi izvještaj, rezultate i uvid u poslovanje istoimene firme!, poručila je Runjić. 


U ponedjeljak u 18 sati, na Solinskoj cesti, stanovnici Brda će i prosvjedovati! 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!