Alarm upaljen, sve više djece s problemom mentalnog zdravlja

17.11.2022.

07:05

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Sve više djece s problemom mentalnog zdravlja

Sve više djece s problemom mentalnog zdravlja

Foto: David Cheskin / Press Association/PIXSELL

U Hrvatskoj najmanje 44.000 djece u dobi od 10 do 19 godina ima problem s mentalnim zdravljem. Imamo 45 dječjih psihijatara, ali potrebno ih je još toliko jer su potrebe sve veće. Nedostaje ih i u Splitu, ali iz KBC-a poručuju kako se radi na tome.


U Zavod za kliničku psihijatriju s dječjom i adolescentnom psihijatrijom splitskog KBC-a dolazi sve više djece i mladih. Dovode ih roditelji jer više ne znaju kako im pomoći.

Spektar psihičkih poremećaja širok je: od onih u ponašanju, prehrani i raspoloženju do samoozljeđivanja, anksioznosti i depresije.  

- Zabrinjava ozbiljnost kliničke slike i ozbiljnost kliničke slike u sve manjoj životnoj dobi, dapače, to su već razvijene kliničke slike kod već mnoge djece od nekih 9, 10, 11 godina, kaže dr. Maja Rogulj, specijalistica dječje i adolescentne psihijatrije i obiteljski psihoterapeut.

Vrijeme u kojem živimo surovo je, odgoj djece ekstremno je izazovan, s teškim situacijama ne nosimo se svi hrabro - a djeca sve vide, osjećaju, trpe, povlače se u sebe, ne druže se s vršnjacima, nižu loše ocjene, vise na društvenim mrežama, žive u virtualnoj stvarnosti, privlače pažnju, prihvaćaju sulude izazove, pomišljaju na samoubojstvo.

- Tu djecu uključujemo u intenzivni rad, praktički na tjednoj razini ih primamo da bi uočili kad će doći do tog momenta da oni stvarno krenu u pokušaj, tumači dr. Anđela Kovačević, specijalistica dječje i adolescentne psihijatrije i edukant grupne analitičke psihoterapije. 

Pandemija uzima danak, a prve su na udaru djevojčice. U prvih sedam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je zabilježeno 18 pokušaja samoubojstva djece mlađe od 14 godina, njih 14 su djevojčice. S takvom djecom susreću se i trenutačno jedine specijalistice u splitskoj bolnici. Počele su raditi prije godinu dana i zatrpane su poslom. Svaki mjesec sve više.  

- Trenutno imamo četvero specijalizanata, znači na edukaciji. Za mjesec dana nam dolazi još dvoje i dogodine troje. Dakle, za nekih šest, sedam godina mi ćemo imati respektabilan tim od 11 specijalista, najavljuje predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Split Trpimir Glavina.

Dr. Kovačević napominje da je u svijetu prepoznat nedostatak dječjih psihijatara te da je UNICEF počeo raditi na istraživanjima o učestalosti psihičkih poremećaja u dječjoj dobi.

Od njih u Hrvatskoj pati najmanje 44.000 djece i mladih. 

- Dijete se mijenja, ulazi u pubertet, mi to proglašavamo hormonalnom burom i slično, međutim, i roditelj je taj koji se treba mijenjati, prateći njih u razvoju, poručuje dr. Rogulj. 

No, treba znati prepoznati i mogući ozbiljan problem. I ne sramiti se zatražiti stručnu pomoć. U Zavodu za dječju psihijatriju, smještenome u zapadnome krilu Klinike za plućne bolesti, s djecom radi i dvoje kliničkih psihologa, te radni terapeut i medicinska sestra. Dnevna bolnica postoji tri godine, ali za razliku od Zagreba, Rijeke i Osijeka, Split još nema stacionar. Imat će ga, za dvije, tri godine. Planira se 8-10 kreveta. Struka procjenjuje, kaže dr. Glavina, da je to dovoljno za hospitaliziranje mladih ispod 18 godina.

Alarm je upaljen. U prvih pet mjeseci ove godine u Hrvatskoj se ubilo petero djece.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!