Melomel je medovina u koju je umiješana jagoda ili višnja i vanilija. Voćna je to medovina koju su proizvela braća Ferbežar iz Vinkovaca u svojoj mederiji.
09.01.2022.
07:00
Autor: Zrinka Perić, Daniel Gurov/Regionalni dnevnik/HRT
Melomel je medovina u koju je umiješana jagoda ili višnja i vanilija. Voćna je to medovina koju su proizvela braća Ferbežar iz Vinkovaca u svojoj mederiji.
Antonio Ferbežar rukama je izgnječio slatke, sočne i ledene jagode. Kad ih je utopio u medenom vinu, iz bačve je potekao mirisni crveni slap.
- Stvarno se lijepo osjeti ta vanilija kao začin, i jagoda, višnja, stvarno je ovo divno,kaže.
Slatkoću vinu daje domaći med, a miris i žarku boju - voće. Braća Ferbežar iz Vinkovaca napravila su melomel.
- Prvi melomel koji mi izbacujemo iz naše mederije, a, koliko nam je poznato, i prvi ikad napravljen u Hrvatskoj. Radili smo ga od jagode, višnje i vanilije, kaže Goran Ferbežar.
- Nazovimo ga mlađim bratom medovine. Znamo da je medovina najstarije poznato piće čovječanstva, kaže Antonio.
U piće zlatnih kapljica koje se na vinkovačkom području pije od prapovijesti ubacivali su razno voće.
- Probali smo borovnice raditi, naranča s cimetom, radili smo verzije s bananom, ali ovo nam je najbolje ispalo, otkriva Goran.
Nježne boje, mirisno i slatko vino kao stvoreno je za istančana ženska nepca.
- Žene bolje vole slatka pića, međutim, zašto ne i muškarci. Evo, meni je jako fina medovina, kaže Antonio.
Crvenim nektarom u svojoj mederiji planiraju napuniti 6000 butelja.
- Ne kajemo se, zadovoljni smo. Mislimo da ćemo ubrzo s ovim proizvodom nešto napraviti. I evo poruka svima mladima - da ostaju tu i ne odustaju od svojih snova, kaže Goran.
Njihov san se ostvario. A nadaju se da će njihovim melomelom mnogi nazdravljati.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora