07:00 / 09.01.2022.

Autor: Zrinka Perić, Daniel Gurov/Regionalni dnevnik/HRT

Melomel - voćna medovina braće iz Vinkovaca

Slatkoću vinu daje domaći med, a miris i žarku boju - voće

Slatkoću vinu daje domaći med, a miris i žarku boju - voće

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Melomel je medovina u koju je umiješana jagoda ili višnja i vanilija. Voćna je to medovina koju su proizvela braća Ferbežar iz Vinkovaca u svojoj mederiji. 

Antonio Ferbežar rukama je izgnječio slatke, sočne i ledene jagode. Kad ih je utopio u medenom vinu, iz bačve je potekao mirisni crveni slap.


- Stvarno se lijepo osjeti ta vanilija kao začin, i jagoda, višnja, stvarno je ovo divno,kaže.


Slatkoću vinu daje domaći med, a miris i žarku boju - voće. Braća Ferbežar iz Vinkovaca napravila su melomel. 


- Prvi melomel koji mi izbacujemo iz naše mederije, a, koliko nam je poznato, i prvi ikad napravljen u Hrvatskoj. Radili smo ga od jagode, višnje i vanilije, kaže Goran Ferbežar.


- Nazovimo ga mlađim bratom medovine. Znamo da je medovina najstarije poznato piće čovječanstva, kaže Antonio.


U piće zlatnih kapljica koje se na vinkovačkom području pije od prapovijesti ubacivali su razno voće.


- Probali smo borovnice raditi, naranča s cimetom, radili smo verzije s bananom, ali ovo nam je najbolje ispalo, otkriva Goran.


Nježne boje, mirisno i slatko vino kao stvoreno je za istančana ženska nepca.


- Žene bolje vole slatka pića, međutim, zašto ne i muškarci. Evo, meni je jako fina medovina, kaže Antonio.


Crvenim nektarom u svojoj mederiji planiraju napuniti 6000 butelja. 


- Ne kajemo se, zadovoljni smo. Mislimo da ćemo ubrzo s ovim proizvodom nešto napraviti. I evo poruka svima mladima - da ostaju tu i ne odustaju od svojih snova, kaže Goran.


Njihov san se ostvario. A nadaju se da će njihovim melomelom mnogi nazdravljati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!