Model opstanka središnje Istre

05.12.2022.

07:00

Autor: Klara Dujmović/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Okolica Pazina

Okolica Pazina

Foto: Srecko Niketic / Pixsell

Nema prevelikog interesa za Vladin poziv na dobrovoljno funkcionalno ili teritorijalno spajanje mnogobrojnih općina koje samostalno jedva preživljavaju. Dovoljan mamac nije ni obećana poprilična novčana državna pomoć. No onih koji uviđaju prednosti uspostave zajedničkih ustanova i djelatnosti ipak ima.

U općini Gračišće u središnjoj Istri na 60 četvornih kilometara živi samo 1.300 stanovnika. Ljudi je malo, općinski proračun skroman. No 50-ak mališana u vrtić ide u svom mjestu.  

Umjesto da svatko ima svoj vrtić, ravnateljicu i stručne službe, grad Pazin i 7 susjednih općina imaju zajedničku ustanovu. Korist je višestruka, od dostupnijeg stručnog kadra do ušteda. 

- Košta nas oko 100 tisuća kuna mjesečno, a taj bi trošak narastao i za 50%, rekao je Ivan Jeromela, načelnik Gračišća.

Andrej Šiflin zajednički je komunalni redar za grad Pazin i susjedne općine. 

- Tri dana sam u gradu Pazinu, a dva dana sam u ostalim općinama, rekao je Šiflin.

Pazinština je izvrsno povezana. Od komunalnih djelatnosti, zdravstvene i socijalne službe. Profesionalnih vatrogasaca, razvojne agencije i glazbene škole do knjižnice. Model je to opstanka središnje Istre.

- Otprije bila je siromašnija, potekla je iz te siromaštine. Bilo je nešto industrije koja je 90-ih propala i morali smo povezati svoju snagu da bi plovili u cijeloj toj priči lokalne samouprave, naglasila je Suzana Jašić, gradonačelnica Pazina.

I dobro im ide. Do sada su u Ministarstvo financija pristigla 23 zahtjeva gradova i općina za sufinanciranje pojedinih djelatnosti, a čak 12 odnosi se na Pazin i susjedne općine. 

Pazinština je spremna. Još su prije ujedinili mnoge ustanove i usluge, a sada su za to spremni i povući novčanu nagradu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!