Mohovo - hrvatska "Dolina mamuta"

10.10.2021.

12:52

Autor: Zrinka Perić/Podnevni dnevnik/HRT

Dolina mamuta

Dolina mamuta

Foto: HRT / HRT

Mjesto Mohovo između Vukovara i Iloka poznato je kao Dolina mamuta zbog pronalaska zuba vunastog mamuta. U središtu mjesta postavljene su slamnate figure mamuta, nosoroga i hijene, a prvi put organizirana je i manifestacija Mamoothfest koja je počela radionicama za djecu. 

Kada je Goran Popović prije devet godina u voćnjaku kopao jamu, pronašao je čudne zube i kosti.

- Radilo se o to o zubu mamuta i nekoliko većih kostiju, uz to sam pronašao fosilne ostatke nosoroga. Starosti, smatra se da je bilo oko 18 tisuća godina – objašnjava Goran.

No nisu ovo jedini zubi vunastog mamuta koje je pronašao.

- Na drugom su nalazištu pronađeni fosilni ostaci mamuta, hijene, divljeg konja, nosoroga i bizona - nabraja.

Na lokalitetu gdje ih je iskopao, prapovijesni surlaši dobili su svoju dolinu.

- Geolozi su tvrdili da se nalazilo jezero i u ledeno doba u više navrata je nestajalo i vraćalo se. Trenutno sad nema jezera, ali nadamo se da će za nekoliko godina da ide nas projekt i pravimo park ledenog doba – optimističan je Goran.

Pronalazaka je mnogo jer istok Hrvatske bogato je arheološko nalazište pa mještani se nadaju da će biti prepoznato na europskom i svjetskom nivou.

A malo Mohovo već je dobilo svoj festival. Na kreativnim radionicama mališani uče o mamutima, mještani pak bi voljeli da Dolina mamuta postane popularno turističko odredište. Na ulazu ih već čeka Mohovil - slavonski Kremenko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!