Moja.hr: Bjelovarsko-bilogorska županija

23.05.2023.

11:40

Autor: Suzana Balen/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Moja.hr: Bjelovarsko-bilogorska županija

Moja.hr: Bjelovarsko-bilogorska županija

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Večernji list u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, Hrvatskom turističkom zajednicom te partnerom projekta HRT-om treću godinu zaredom donosi multimedijalni projekt Moja.hr. Ovaj put upoznajemo sudionike projekta iz Bjelovarsko-bilogorska županije.

Ususret izboru najboljih video radova predstavljamo vam mlade autore, po jedan tim iz svake županije, te grada Zagreba, koji imaju zadatak predstaviti posebnosti svoga kraja u samo 60 sekundi.

Očekuje se da, kao i protekle dvije godine, na kreativan i zabavan način pokažu osjećaj pripadnosti sredini u kojoj žive. Stručni će žiri cijeniti originalnost, duhovitost i emotivni pristup. Ovo nije natjecanje čija je županija ljepša, nego poziv mladosti da otvori srce.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavili smo tim Bjelovarsko-bilogorske županije, od kojih smo doznali kako se pripremaju za snimanje jednominutnog filma i koliki im je to izazov:


Učenici Tehničke škole i njihova profesorica hrvatskog Ivana Cikoja, ujedno i voditeljica školske Medijske skupine - to je bjelovarska kreativna ekipa koja se ove godine odlučila okušati u projektu Moja.hr.

- Odazvali smo se na poziv bjelovarsko-bilogorske Turističke zajednice i odlučili smo prikazati ljepote naše županije povezujući tradicionalno i moderno kroz priču o mitskim bićima i na taj način približiti takve sadržaje mladima, ističe Ivana Cikoja.

A koja su to mitska bića? O vilama više-manje svi ponešto znamo. No tko su bilogorski Vedi?

- Vedi su divovi koji mogu biti dobri ili loši, obično se shvaćaju kao pomoćnici ljudi... Obučeni u poderanu odjeću... To sam naučio od svoje bake koja je znala govoriti da, ako se ne budem dobro ponašao, da me bude dala Vedima, otkriva nam scenarist filma Antonio Vodopija, učenik 2. razreda Tehničke škole Bjelovar.

Mitologiju će u prirodne ljepote Bjelovarsko-bilogorske županije smjestiti snimatelj kamerom i montažer Marin Vukmanović i snimatelj dronom Jan Malogorski, obojica polaznici Tehničke škole. Ovo im je dosad najveći zadatak:

- Ovaj zadatak će mi bit zanimljiv izazov jer inače to radim više amaterski, a sad će trebati biti neka kvaliteta tog videa, kaže Marin.

- Zapravo sam manje-više glavni za snimanje u Tehničkoj školi i već sam uredio ili je objavljeno 4 videozapisa na njihovim stranicama, dodaje Jan.

Vedi

Vedi

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Na Bilogori izletište Na malenom brijegu i Romska kuća, a u Moslavini prirodni biser Medjame u Čazmi - neke su od lokacija na kojima će snimati. Vjeruju kako će promidžbenim filmom uspjeti pokazati ljubav prema zavičaju i privući goste da ga istraže.

Sva trojica namjeravaju studirati izvan Bjelovara, no kako sada stvari stoje, planiraju se vratiti u svoj grad:

- Jako je miran kraj i volim da mogu od kuće doći u centar grada bez problema, ne volim živjet u nekom velikom gradu, a ovdje je idealno, smatra Antonio.

- U samom centru imamo i ovaj prelijepi paviljon, ogromnu crkvu, drveće... tu sam se rodio, naravno, nakon studija ću se ovdje vratiti, da vidim što sam ostavio iza sebe, što se promijenilo, nadovezuje se Marin.

- Mislim da je ovo jako lijep kraj što se tiče prirode, neotkriven, nema puno turističkih atrakcija kojih bi možda trebalo biti, tako da je zanimljivo za turiste koji vole sami ići okolo otkrivati stvari, zaključuje Jan.

A što će nam njihove vile i Vedi otkriti u jednominutnome filmu o turističkim atrakcijama Bjelovarsko-bilogorske županije, vidjet ćemo u lipnju, za kada je najavljeno proglašenje najboljih radova.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Bjelovarsko-bilogorska županija

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!