Moja.hr: Virovitičko-podravska županija

22.05.2023.

12:47

Autor: Sani Lukić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Moja.hr

Moja.hr

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Večernji list u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, Hrvatskom turističkom zajednicom te partnerom projekta HRT-om treću godinu zaredom donosi multimedijalni projekt Moja.hr. Ovaj put predstavljamo Virovitičko-podravsku županiju.

Autori iz svih županija i Zagreba 16. lipnja predstavit će se na završnoj priredbi u istarskom Kašteliru otkuda su prošlogodišnji pobjednici, uz prijenos na HTV-u.

Njihova je zadaća predstaviti život mladog čovjeka u svim krajevima Lijepe naše u 60 sekundi.

Očekuje se da, kao i protekle dvije godine, na kreativan i zabavan način pokažu osjećaj pripadnosti sredini u kojoj žive.

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska ovaj put predstavlja Virovitičko-podravsku županiju:

Zaljubljenik u prirodu, fotografiju i zavičaj, magistar ekonomskog marketinga Mislav Šljivac iz Slatine predvodi ekipu koja će prikazati život Virovitičko-podravske županije iz njihove perspektive.

- Motiviralo nas je to da ovaj naš svijet, ovu našu županiju, koju vidimo svojim očima, prikažemo na način da to jednako, odnosno barem slično onome kako mi vidimo, vide i drugi građani ove naše Republike Hrvatske, kaže Mislav Šljivac.

Mladić koji je od 12. godine volonter sada je turistički vodič koji dobro poznaje gotovo svaki kutak županije pa mu neće biti problem prikazati ono najbolje.

- Treba nastaviti s ulaganjima u turističku infrastrukturu, nastaviti obnavljati ovakve dvorce kao što imamo priliku vidjet ovdje u Virovitici. Nastaviti s radom na kulturnim sadržajima i naravno ponudit mladima ono što njih zanima u smislu manifestacije, koncerata, događanja, izložbi, dodaje Mislav.

U županijskoj turističkoj zajednici ističu da u ovome kraju s dva područja pod zaštitom UNESCO-a raznovrsnosti ne nedostaje:

- Plemička ruta koja spada u sam vrh kontinentalne ponude i ponude kontinentalnog turizma koja obuhvaća sve naše obnovljene dvorce, ljetnikovce, odnosno sve plemićke posjede koji su se u 19. stoljeću izgradili na području Virovitičko-podravske županije, a koji su dans uvezani u jednu jedinstvenu kulturno turističku rutu, napominje Martina Jakelić, direktorica TZ-a Virovitičko-podravske županije.

Virovitičko-podravska županija

Virovitičko-podravska županija

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Kod nas su u zadnje vrijeme dosta popularne kuće za odmor pogotovo u ovom brdskom kraju županije oko Papuka, dosta se budi turizma oko Križnice u ovom djelu, oko Pitomače uz Dravu. Mislim da u tom smjeru treba nastaviti i što više sadržaja ponuditi - je li to cikloturizam, konjički turizam, jahanje, uglavnom aktivni turizam, dodaje Mislav.

Virovitičko-podravska županija povezuje Podravinu i Slavoniju, kaj i što, a tu su i obronci Bilogore, Papuka...

- Ponosni smo osobito na našu rijeku Dravu u kojoj imamo prekrasnih sadržaja u posjetiteljskim centrima pa isto tako na park prirode Papuk odnosno UNESCO-ov svjetski geopark, na ponudu koja se svake godine sve više razvija. Tu je svakako Jankovac kao najpoznatije slavonsko izletište, ali isto tako novootvoreni geoinfo centar u Voćinu koji je već u prvoj godini postojanja ostvario više od 18 tisuća posjeta, priča Martina Jakelić.

Mislav, koji je član slatinske Udruge mladih "Krik", smatra da županija mladima nudi uvjete za ostanak i mogućnost napretka:

- Mislim da je naša županija premrežna poduzetničkim inkubatorima tako da svatko tko ima nekakvu poduzetničku ideju može se prijaviti na poticajne mjere i pokrenuti sam nekakav svoj posao. Oni koji stvarno iskreno vole ovaj kraj jednom kad se zaljube, mislim da nema previše prilike da se odavde maknu, ali naravno i sve ovo što nas okružuje - to su ljudi, to su naši prijatelji, obitelj, sve nas to nekako veže ovdje, zaključuje Mislav.

Veza između ljudi i prirode, gradova i sela, uvjereni su u ekipi predvođenoj Mislavom bit će njihov recept za izradu filma u kojem neće manjkati inovativnosti, dosjetki i kreacije.

Virovitičko-podravska županija

Virovitičko-podravska županija

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!