Moja.hr: Zagorci se suprotstavljaju starim predrasudama

28.05.2023.

07:00

Autor: Ružica Divac Borovečki/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Moja.hr: Krapinsko-zagorska županija

Moja.hr: Krapinsko-zagorska županija

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Večernji list u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, Hrvatskom turističkom zajednicom te partnerom projekta HRT-om treću godinu zaredom donosi multimedijalni projekt Moja.hr. Na red za predstavljanje došla je i ekipa koja zastupa Krapinsko - zagorsku županiju.

Jednominutni film o Krapinsko-zagorskoj županiji napravit će mladi Zabočani: autor je 26-godišnji Martin Pavrlišak, koji se bavi web dizajnom, dolazi iz Donje Stubice, a trenutno živi u Zaboku, zatim u ekipi je i njegov brat Bruno Pavrlišak, 20-godišnjak koji studira strojarstvo i glumi u videu, te njihov prijatelj Filip Vrančić koji ima 19 godina i bavi se videografijom i video montažom.

S njima se družila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Krapinsko-zagorska županija odlično je mjesto za život, tvrde oni, a u 60 sekundi potrudit će se i razbiti neke stare predrasude o Zagorcima:

- Postoji velika fama o Zagorcima da oni samo piju i jedu, a zapravo postoje velike sportske ličnosti i na visokoj razini je općenito zagorski sport, recimo streličarstvo, plivanje, ističe Martin dodajući da je "poanta u tomu što imaju svjetske prvake u sportovima koji nisu toliko popularni pa zbog toga ne glase kao sportska županija."

I sami se bave, ne posebno popularnim, sportom.

- Bavim se prvenstveno kuglanjem, bavio sam se i nogometom, ali kuglanje me usrećilo i nekako smo ekipa, kaže Bruno.

Krapinsko - zagorska ekipa u akciji

Krapinsko - zagorska ekipa u akciji

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Ovi mladi ljudi svakako žele ostati živjeti u svojoj županiji.

- Smatram da se Zagorje, pogotovo Zabok jako puno razvija, puno se gradi, otvara se novih trvtki i firmi, i koliko vidim u zadnjih pet godina se otvorilo puno više radnih mjesta nego negdje drugdje, komentira Bruno.

Zato se prvi kadrovi snimaju u Zaboku, na popularnom vidikovcu kraj Vodospreme Zagorskog vodovoda. Zagorje je ovdje kao na dlanu - zelenilo, pitomi brežuljci i na njima kućice. Ali tu su i industrijska postrojenja i gradilišta zgrada.


Galerija
Zabok, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT
Krapinsko-zagorska županija , Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRTKrapinsko-zagorska županija , Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRTKrapinsko-zagorska županija , Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

- Trenutno radim na projektima za otvaranje paušalnog obrta, pišem projekte za doprinose za EU da mogu kupiti još neku osnovnu opremu, da se mogu baviti profesionalnim filmom i montažom. Time bih se definitno bavio u Zaboku zato što je jako dobro povezan sa Zagrebom, gdje je najveće tržište za to. Želim živjeti u Zaboku, tu je moj rodni kraj i tu mi je najljepše. Mir, tišina, zvuk ptica ujutro kad se probudim, navečer crvčci, opisuje Filip.

Čini se da slične motive za dolazak imaju i turisti. Ove će se godine opet rušiti rekordi u posjećenost, kažu u Turističkoj zajednici Krapinsko-zagorske:

- Tu su s jedne strane naši hoteli, toplice i termalni izvori, a s druge strane sve veći rast kuća za odmor i to luksuznijih, s bazenima, kućama, saunama. Bez obzira na to što smo najmanja županija, uvijek velim, ako želite upoznati Zagorje morate doći barem na tjedan dana, zaključuje Sanja Škrinjar iz Turističke zajednice.

A mladići svojm filmom o zagorskim gradovima i njihovim uspješnim sportašima dat će nam razloge i za ostanak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!