Ljubavni ples morskih konjica i zaštita podmorja

14.05.2023.

14:07

Autor: Ana Dobrović/More/HRT

Morski konjić

Morski konjić

Foto: More / HRT

Naše podmorje prepuno je zanimljivih i tajanstvenih bića, emisija More pozabavila se ribom koja pliva uspravno i uopće ne sliči na ribu. Riječ je o morskom konjicu. 'Sea horse Story' naziv je projekta zaštite ovih prekrasnih i simpatićnih morskih stvorenja, koji je pokrenut na otoku Pagu. 

Još od drevnih vremena bio je simbol sreće. Nalik šahovskoj figuri i vizurom nekog malog ljupkog zmaja, stvorio je morski konjic neki svoj, poseban svijet.

- Žive uglavnom na plažama, kad ih se pronađe uvijek su u paru, jedan je muški, jedan je ženski i oni se tijekom cijele godine reproduciraju i stvaraju nove generacije, priča ekolog Bruno Ačkar.

Proljeće, vrijeme za romansu


Početkom proljeća vrijeme je za romansu. Morski konjic odabire partnericu s kojom će ostati do kraja života i počinje se udvarati. Ljubavni ples tropskih morskih konjica, snimljenih u pulskom Akvariju, isti je kao i kod naših domaćih.


Kad ženka primijeti svog partnera. Slijedi niz kratkih izvedbi plesova, a proces udvaranja može trajati nekoliko dana. Zanimljivo je da ženke morskih konjica odlažu jaja u vrećicu koju nose 'muškarci konjici'.


Projekt zaštite - Seahorse story


Vedran Dorušić, predsjednik Centra za podvodna istraživanja "Navalis" - susreće ih često u svojim podvodnim putovanjima. Zaokupili su njegovu pažnju, te je pokrenuo projekt zaštite - Seahorse story. Iako su zaštićena vrsta od 1975. godine, o njima se, i njihovom broju, kaže Vedran, malo zna. A cilj projekta je morske konjice prezentirati kao 'manekene' kako bi se zaštitilo podmorje.

Žele zaštititi podmorje, štiteći ova vrlo osjetljiva morska bića i osigurati da njihova područja života, a to je plitko more, uz obalni pojas, budu čista.

- Želimo ljude educirati, a između ostalog želimo ljudima reći da ih stvarno mogu vidjeti, jer oni se zapravo nalaze na mjestima gdje je nama najljepše za kupanje, dodaje Dorušić.

Tamo gdje ima pijeska i sitne trave, za koju se drže repom, da ih ne odnese morska struja. A da su tu negdje u blizini nas, ukazuju na to i prigodne table.

- Te table daju malo ljudima za razmisliti, ako već misle baciti smeće - da ga ne bace, a oni koji su zainteresirani da ga vide, da se malo potrude. Jer zapravo prilično ga je teško vidjeti. To je kao kad idete u šparoge, dok ne vidite prvu šparogu, katastrofa. Kad pet dana idete u šparoge, onda šparogu vidite na pet metara. Tako je i s morskim konjicima, objašnjava Vedran Dorušić

Morski konjic dobio je i svoju vizitku, karticu koju mogu dobiti svi koji ih žele upoznati i tako doprinjeti prikupljanju podataka. Na kartici za fotografiranje je skala u centimetrima i skala boja.


Možete ih vidjeti samo kad oni to žele


A morski konjic boje mijenja prema okolišu kako bi pokušao biti neprimjetan. Rasplešu se jedino dok se udvaraju i dok išćekuju mlade. Par se tijekom trudnoće sastaje svako jutro i izvodi oblik ritualnog plesa u trajanju od desetak minuta.

Morski konjici uglavnom se prave da ih nema, služeći se mimikrijom, Možete ih vidjeti zapravo samo kad oni to žele. Osjete li da vodite brigu o njima, možda će i oni poželjeti vidjeti vas i postati vidljivi u svom skrivenom tajnom svijetu podmorja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!