Preko ruševne 'Čikotine lađe' prelaze i pješaci i automobili

08.02.2023.

07:00

Autor: Branko Dobrota/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Mještani upozoravaju desetljećima

Mještani upozoravaju desetljećima

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Metalni, montažni most koji povezuje naselja s obje strane rijeke Cetine na području sela Srijane u zaleđu Omiša, u lošem je stanju. Na taj dio prometnice, poznat kao "Čikotina lađa", zabrinuti mještani Zamosorja, upozoravaju već desetljećima.

Na putu prema svojoj školi u Srijanama, Ena svakoga jutra pješači od obližnjega zaselka Čikotići. Divnu i divlju rijeku Cetinu prelazi preko 38 metarskoga mosta, smještenog nizvodno od hidroelektrane Prančevići. Preko trulih drvenih dasaka, staru konstrukciju često prelaze i automobili.

- Pješačim preko mosta. Jako mi je važan, jer bez njega ne bi mogla do škole. Pa ne čini mi se baš siguran, čak me bilo i strah kad su bile neke rupe, a onda su to zakrpali pa mi je lakše, rekla je Ena Čikotić, učenica Osnovne škole Gornja Poljica, Srijane. 

- Mi smo posljednja škola na području Gornjih Poljica. Negdje 60-ih godina je bilo 700 učenika, a sad ih je ostalo 39, kazao je Stipe Božinović Mađor, ravnatelj Osnovne škole Gornja Poljica, Srijane.

Popravak mosta, trebao bi se obaviti uskoro, već tijekom proljeća, a radove vrijedne više od 100 tisuća eura, obavit će Županijske ceste. Mještani Srijana i dalje nestrpljivo čekaju uređenje opasnoga prijelaza Cetine.

- Samo ga pogledajte:I ljepota i sramota: preko mosta svaki dan idu auta i djeca u školu.Samo se treba čekati da se dogodi neko zlo, kazao je Miho Periš, predsjednik Mjesnog odbora Srijane. 

Čikotina se lađa nalazi unutar granica značajnog krajobraza u kojemu je zabranjeno logorovati, brati bilje, ubijati životinje, sjeći stabla i ložiti vatru. Tijekom turističke sezone, više stotina posjetitelja svakoga dana, prelazi preko ruševnoga mosta, danas najopasnije građevine na 100 kilometarskome toku "krške ljepotice" rijeke Cetine.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!