Ruglo kraj vrtića

11.01.2023.

07:09

Autor: Branko Dobrota/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Ruglo kraj vrtića

Ruglo kraj vrtića

Foto: HTV / HRT

U splitskom naselju Lokve već godinama zjapi prazna ruševna zgrada, koja osim što kvari izgled postaje leglo miševa i zmija. Stanovnici tvrde - 20 metara od zgrade u kojoj se okupljaju ovisnici djeca nam idu u vrtić. Splićani su bijesni jer su po tko zna koji put molili za pomoć, ali ništa se ne pomiče s mrtve točke.


Na zemljištu u gradskom kotaru Lokve već se dugi niz godina nalaze ostaci prizemne građevine od koje su vidljivi vanjski zidovi i urušeni krov. Okolno zemljište, zapušteno je i zaraslo u travu. Vlasnik ruševine ne reagira na gradska rješenja o obaveznom uklanjanju objekta, a stanari okolnih zgrada ukazuju na opasnosti koje vrebaju iz napuštenoga prostora.

- Prije osam godina čak je ispod jednog kontejnera pronađena ručna bomba, svjedoči predstavnik stanara Jakov Prkić.

Problem pokušavaju riješiti već 15 godina.

U blizini ruševine, smješten je dječji vrtić, u koji roditelji svakodnevno dovode djecu, a osnovna se škola nalazi 70 metara od toga, kako roditelji zovu "okupljališta ovisnika" koje gotovo svakodnevno obilaze splitski policajci. 

Temeljem Zakona o građevinskoj inspekciji, gradski komunalni redar temeljem Rješenja ima pravo odrediti uklanjanje ruševine zgrade - zaključuju ogorčeni stanari Stepinčeve ulice, uporno čekajući konačno rušenje opasnoga zdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!