U pandemiji je svladala vezenje, a rezultat je obnovljena primorska nošnja

27.01.2022.

07:00

Autor: Sandra Lacković/Regionalni dnevnik/HRT

Primorski vez

Primorski vez

Foto: HRT / HRT

Do početka pandemije Anka Marinović nije se bavila ni šivanjem ni vezenjem. Sve je to svladala tijekom epidemije COVID-a, a rezultat je izložba "Obnovljena primorska nošnja iz sela Ošlje". Otvorena je u Dubrovniku u suradnji s Udrugom Deša.

Anka Marinović, dugogodišnja članica KUD-a Linđo Ošlje - Stupa, u doba pandemije izradila je nekoliko ženskih, muških i dječjih narodnih nošnji, vezenih marama, tobolaca, vrećica, vijenaca za mladenke, te mnoštvo uporabnih predmeta s motivima primorskog veza.

- Dobila sam od rođaka staru maramu i onda sam po njoj izradila novu. I tako je nastajala jedna po jedna. Zadnju godinu sam obnovila nošnju dinarskog porijekla koja se nosila u našem selu – objašnjava Anka Marinović.

Uložila je velik trud, obnovila nekoliko zaboravljenih elemenata narodne nošnje te sačuvala dio vrijedne baštine.

Pomogla joj je knjiga „Nitima ljubavi obnovljeno" autorice Marije Veltruski, u Dešinu izdanju.

- Zahvaljujući vrijednim članicama Deše Slano gospođa Anka može imati ovu izložbu, nadam se da ne samo Anka nego da će bit još više žena u primorju mladih, ne samo u Slanomeda se uči primorski vez u osnovnoj školi Slano nego i u drugim mjestima – govori Jany Hansal, predsjednica Deše.

A osim na izložbi, primorsku nošnju vidjet ćemo i na ovogodišnjoj festi Svetoga Vlaha.

- Imam unuku 6 godina, dosad se 5 puta oblačila, imam dvoje unučadi od 1,5 godine, oni su se krstili u narodnoj nošnji, jednu mušku, jednu žensku, imam unuka u Splitu 2,5 godine i on je lani bio obučen u narodnju nošnju i bili smo u procesiji – ponosna je Anka.

Izložba "Obnovljena primorska nošnja iz sela Ošlje" otvorena je u prostorijama Deše do 24. veljače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!