Na dubrovačkom području se poštuju propisi o gradnji

19.02.2023.

07:00

Autor: Ivana Brailo Drnas/Potrošački kod/HRT/A.S.

Poštuju se propisi o gradnji

Poštuju se propisi o gradnji

Foto: Potrošački kod / HRT

Loša gradnja utječe na kvalitetu života. Poznato je da je u Hrvatskoj seizmički najugroženije šire dubrovačko područje, na kojem se, osobito posljednjih godina, intenzivno gradi. Problem je što mnogi zbog vlastitog komfora ne poštuju pravila struke. 


Potresi na dubrovačkom području nisu novost. Od onog razornog iz 1667. godine, pa do prošlogodišnjeg s epicentrom u BiH. Pravilna gradnja ovdje se, stoga, shvaća vrlo ozbiljno. Prvi propisi doneseni su prije 60 godina, nakon razornog potresa u Skoplju.

- Smjernice su uvijek one koje su propisane hrvatskim normama i one se moraju poštovati. A sad kako smo ušli u Europsku uniju, one su i znatno strože. One su od devedesetih naovamo sve strože i strože, rekla je Ursula Stanić Siništaj, predsjednica Društva arhitekata Dubrovnik.
 

Najugroženije su povijesne građevine, poput onih u Stonu, koje su pretrpjele veliku štetu u potresu 1996. godine. U tijeku je aseizmička sanacija dubrovačke povijesne jezgre, a kad je riječ o novogradnji, od 2000. godine sve mora biti po europskim propisima.

- Glavna stvar koju donosi novi propis, to jest propis koji se trenutno donosi je duktilnost konstrukcije, znači, da ona može apsorbirati energiju potresa, da ona nema nekog krtog loma, to jest. da ona ne otkazuje trenutačno, kao što recimo sad vidimo u Turskoj da se događa. Da se ona jako izdeformira prije nego što doživi urušavanje, odnosno nekakvu opasnost za ljudske živote, rekao je Mario Uroš, izvanredni profesor na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Pri izgradnji doma, stanovnici krajnjeg juga nerijetko dodatno ulažu kako bi građevinu osigurali od potresa.

- U svakom slučaju to utječe na cijenu, zbog toga i jesmo među najskupljima, a činjenica je da naše inspekcije vrlo strogo paze na to na koji način se grade, koliko se materijala upotrebljava, pojasnio je Frano Bezić, agent za nekretnine.

No, unatoč strogim pravilima, pa i doživljenim potresima, ima loših primjera. 

Stručnjaci upozoravaju: rušenje nosivih zidova pa i naizgled nevažne male promjene, na kraju mogu biti presudni za otpornost cijele građevine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!