Na padinama Kalnika počela je berba lavande! Lavandu, divlju ružu i više vrsta mirisnoga bilja obitelj Golub posadila je prije šest godina. Kalnički se kraj pokazao izvrsnim za uzgoj. Raj je to i za kukce oprašivače pa su "Mirisni kalnički vrtovi" postali i edukativna poučna staza, a sve više privlače i turiste.
Iako na prvi pogled izgleda kao francuska Provansa, ova je ljepota pod hrvatskom planinom Kalnik! Polje lavande, kadulje, mente, nevena i drugog bilja zapravo su "Mirisni kalnički vrtovi" obitelj Golub.
- Lavanda kao lavanda se nametnula iz jednostavnog razloga jer je tlo dosta kamenito, a to njoj paše i ima puno sunčanih dana i sam Kalnik je specifičan po toj svojoj mikroklimi, govori Zoran Golub.
Ljubičasto polje lavande, ali i drugo mirisno bilje privuklo je pčele i druge kukce oprašivače pa postalo i njihov dom i poučna staza.
- One su iznimno bitne iz ekološkog aspekta zato što održavaju tu bioraznolikost putem usluge oprašivanja, a isto tako za proizvodnju hrane, općenito za proizvodnju hrane i za čovjeka to bi mogli slikovito prikazati da svaki treći zalogaj koji stavimo u usta je direktno ovisan o oprašivanju pčela, naglašava prof.dr., sc. Ivana Tlak Gajger s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.
Obitelj Golub sve bilje koje naraste suši i prodaje za čajeve i daljnju preradu. Grmovi divljih ruža su ocvali, a plodovi šipka krajem ljeta će biti spremni za branje i preradu.
- Kalnik se razvija kao turističko mjesto unatrag tri- četiri godine. Dosta se otvorilo tih malih obiteljskih apartmana gdje bi mi mogli kao malo obiteljsko gospodarstvo s našim proizvodima, naglašava Zoran.
Iako je u početku bila ideja da to bude samo poljoprivredna priča - ljubičasta polja lavande i miris bilja privlači i turiste. Često navraćaju i odmaraju u mirisnim kalničkim vrtovima.