U podmorju kod Ilovika pronađeno antičko blago

08.09.2021.

20:06

Autor: Ivana Perić/Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Na samo 2 i pol metra dubine nađeno antičko blago

Na samo 2 i pol metra dubine nađeno antičko blago

Foto: Dnevnik / HRT

Važno arheološko otkriće pokraj otoka Ilovika u Lošinjskom arhipelagu. Na samo 2 i pol metra dubine, otkriveni su ostaci drvenog broda iz 2. stoljeća prije Krista. Dosadašnja istraživanja potvrdila su da je riječ o najstarijem antičkom brodu na Jadranu.

Drevni je to trgovački brod koji je, kažu istraživanja, plovio važnim morskim putem koji je prolazio upravo uz otok Ilovik. Brod je dužine između 20 i 25 m, a s obzirom na to da je potopljen na samo 2 i pol metra dubine, pravo je čudo kako je ostao skriven stoljećima. 


- Pješčano dno je iznimno varljivo, možete preko njega preroniti milijun puta, ali milijun i prvi, nakon nekog jakog juga, pogotovo u ovoj uvali, otkriti nešto što je desetljećima skriveno ispod, opisuje Zrinka Ttinger Starčić, ravnateljica Lošinjskog muzeja.


Upravo se to i dogodilo. Brod je slučajno otkrio slovenski arheolog Milan Erič za jednog sidrenja u ovoj vali. Počela su istraživanja. Snage su udružili Hrvatski restauratorski zavod, istraživački centar Centre Camille Jullian iz Francuske, Lošinjski muzej i Specijalna policija.


- Ovo je vrlo zanimljivo otkriće jer nema mnogo brodova koji datiraju iz tog vremena, a drugo, ovo je tip broda gotovo nepoznat na Mediteranu i zato je važno ovo istraživanje, objašnjava Giulia Boetto, direktorica Istraživačkog centra Camille Jullian.


Pogotovo uz činjenicu da je brod iznimno sačuvan jer ga je pijesak konzervirao. 


- Nađeno je nekoliko lijepih čepova amfora što govori da su prevozili vino, također mlinski kamen pa znamo da su pripremali hranu na brodu, uljanica, znači osvjetljivali su i tako, nabraja Igor Miholjek, voditelj istraživanja.


Nakon završetka istraživanja napravit će se 3D prikaz broda, izložba, predavanja, a sam će brod biti konzerviran na morskom dnu Ilovika. I tko zna, možda prepričavati priče nekim novim naraštajima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!