"Naježiš se, to je ljubav, ništa drugo"

26.12.2021.

20:28

Autor: Zrinka Perić/T.V./Dnevnik/HRT

Blagoslov konja

Blagoslov konja

Foto: HTV / HRT

Članovi konjogojske udruge iz Županje oživili su stari slavonski običaj. Čestitari su u goste otišli na konjima, a u brojnim dvorištima uz čestitanje se i častilo. Domaćinima koji su iznijeli jelo i piće jahači su se odužili pjesmom.

Lipicanku Trofetu od jutros vlasnik Nikola samo kupa i češlja. Pitoma i pametna, osvojila mu je davno srce.

- Obećao sam svojima - završit ću školu s odličnim uspjehom, cijelu osnovnu školu, ali pod uvjetom da mi kupe konja i tada sam dobio prvo ždrijebe, prisjeća se Nikola Dubravac, konjogojac iz Gradišta.

Kad im griva od četkanja zablista, u sedla na crnom i bijelom biserju Slavonije sjedaju županjski čestitari.

- Naježiš se, to je ljubav, ništa drugo, sinoć se nije moglo spavati, jedva samo dočekali jutro da kupamo konje, spremamo i da idemo, ističe Nikola. 

Uz topot konja Županjom se zaorila vesela pjesma jahača. Jer na blagdan svetog Stjepana konji i jahači odlaze na blagoslov.

- Da cijele godine budemo blagoslovljeni i sigurni na našim konjima, objašnjava Damir Cvitanović, konjogojac iz Županje.

- To je jedan lijepi običaj druženja, zajedništva, što zapravo Božić i jest, ističe vlč. Robert Jugović, župnik Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji.

- Spojili su, ja bih rekla, na neki način i srijemsku tradiciju čestitanja Stjepana, kad su dečki i mladi muškarci išli na konjima i čestitali, kaže etnologinja Katarina Bušić.

A čestitati Božić i Svetog Stjepana išli su u gotovo svaku kuću.

- Nije lagano pripremiti konje i biti spreman za jahače u ovo doba godine, tako da je odricanje veliko, ali jasno da je to svima na radost jer veselimo druge, rekao je Adam Svirčević, konjogojac iz Županje.

Da se jahači ugriju i bolje uhvate ritam slavonskih bećaraca pobrinule su se domaćice.

- Kulina malo, kulinove seke, kobasice, ja sam ispekla i kiflice. Ja mislim da će meni srce iskočiti, to se dešava jednom godišnje, mi to jedva čekamo i to je jedan lijepi običaj i tradicija, poručila je Ružica Mikan iz Županje.

Domaćinima koji su ih počastili ovako ukusnim jelima jahači su se odužili pjesmom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!