Nakon otvorenja Pelješkoga mosta čari Brijeste postat će dostupnije svima

03.05.2022.

07:01

Autor: Ivana Brailo Drnas/Regionalni dnevnik/HRT

Brijesta

Brijesta

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Mnogi će mladi Pelješčani zbog mosta ostati na poluotoku, a neki će se možda i vratiti u rodni kraj. Prema sadašnjim najavama, Pelješki most trebao bi biti svečano otvoren krajem srpnja, kad budu dovršeni radovi na većem dijelu pristupnih cesta preko Pelješca. Taj trenutak željno iščekuju stanovnici krajnjeg juga, posebno stanovnici Brijeste na pelješkoj strani mosta. 

Mirna školjkarska oaza - Brijesta - otvorenjem Pelješkoga mosta postat će prvo mjesto na Pelješcu na koje će naići putnici na putu prema jugu. Dok u blizini već godinama prolaze deseci kamiona dnevno, u samom mjestu vrijeme kao da je stalo.


- Kakav je život ovdje u Brijesti? Meni lijepo, brate. Uživamo, radimo, 'ko voli radit', njemu ništa nije teško i dobro je, kaže Mila Prlaguzić.


- Naučili smo se, dižemo se ujutro, radimo po cijele dane, malo nam fali kafić, trgovina i malo svijeta da ima više, a inače je u redu, kaže Ivo Bautović.


Pitamo ga misli li da će Pelješki most možda promijeniti nešto od toga.


- A promijenit će, malo nabolje, malo i nagore, odgovara Ivo. 


Svoje mjesto pod suncem u Brijesti je pronašla i Zagrepčanka Dolores Janeš. Tu je već godinu dana.


- Sve u svemu, lijepo, mirno, lijepo za godišnji, rekla bih. Eto, tu radimo na moru, skupljamo kašetice, kamenice, čistimo dagnje i tako, to je uglavnom to što se radi. Malo smo išli u drva i tako, kaže.


Brijesta je najpoznatija upravo po uzgoju dagnji, ali i europske kamenice, svjetski poznatog afrodizijaka.


- Trebaju doći, probati... Evo, u nas je dokaz u selu da svi imamo po troje, po četvero djece, znači da je dobro, da je zdravo i da pomaže, kaže Ivo Bautović.


Nakon otvorenja Pelješkoga mosta, čari Brijeste postat će dostupnije svima, no mještani se ipak nadaju da će uspjeti zadržati dio svog mira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!