U moru poskupljenja naša je ekipa u Puli jutros obišla ribarnicu. Istražili su kakve su cijene ribe, školjaka i morskih plodova te koliko su i jesu li rasle u odnosu na prošlu godinu?
07.10.2022.
17:33
Autor: Jana Radić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT
U moru poskupljenja naša je ekipa u Puli jutros obišla ribarnicu. Istražili su kakve su cijene ribe, školjaka i morskih plodova te koliko su i jesu li rasle u odnosu na prošlu godinu?
Iako je petak, na pulskoj ribarnici nije bilo gužve. Mnogima su za njihov budžet cijene nedostižne.
- Skupo je. Preskupo, ali riba je zdrava, kažu mora se jesti. Onda kupimo što imamo, govo
- Uvijek ima svježe ribe, a cijene, uvijek će se naći kupac za dobru ribu. Riba se sve manje i manje jede, jedan od razloga jest cijena koja jest.
Najpopularnije srdele ovoga su ljeta bile i do 40-tak kuna, sada je cijena nešto niža. Girice čak 70, a brancin i iznad 200 kn. Kupci odlučuju prema novčaniku.
- Najviše traže jeftinu ribu, srdela, većinom srdela se najviše prodaje, kaže prodavačica Bosiljka.
- Kupaca nema evo, cijene nešto padaju, nije to još stabilizirano, ali cijene su se nešto spustile s obzirom na ljeto, ističe kolegica Gloria.
Nakon ljetne sezone dolazi razdoblje kada će si prvoklasnu ribu moći priuštiti i oni koji od nje zaziru zbog vrtoglavih cijena. Naime, uskoro počinje sezona divljih orada. Tada cijene padaju i do pet puta u odnosu na ljetne.
- Za nekih pet do deset dana će početi i onda to traže najviše, govori prodavačica Karmen.
Završetak turističke sezone trebao bi uskladiti cijene i bijele i plave ribe. To bi, nadaju se trgovci, vratilo na ribarnicu domaće kupce.
O cijenama ribe i visokim cijenama energenata koje čekaju ribare više zna - Marko Percan.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora