Neraskidiva veza Krleže i Osijeka

30.04.2021.

10:18

Autor: Željka Živković/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Miroslav Krleža u Osijeku

Miroslav Krleža u Osijeku

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Još od davne 1928. kada je u osječkom kazalištu održao glasoviti govor i predstavio dramu "U agoniji", Krleža nije skrivao svoju ljubav prema Osijeku. Tu neraskidivu vezu potvrđuje već trideset i jednu godinu manifestacija "Krležini dani". 

Iako u manjem broju, i ove su se godine okupili znanstvenici, teatrolozi i dramaturzi i ponovno se raspravlja i izlaže o hrvatskom kazalištu i svemu što ga okružuje. Sa sudionicima se družila ekipa Vijesti iz kulture:

Iako se prošlih godina moglo čuti da je došlo do svojevrsne zasićenosti i da su neke teme jednostavno potrošene, voditelj Katedre za hrvatsku književnost osječkoga Filozofskog fakulteta Goran Rem, koji dosad nije propustio niti jedne Krležine dane, s time se ne slaže:


- Sve drugo osim držati ovakav tempo kakav krležijanci očigledno mogu držati, bi bilo pogrešno i šteta, komentira Rem.

prof. dr. sc. Goran Rem

prof. dr. sc. Goran Rem

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Tim više što su Osijek i Krleža nerazdvojni, a znanstveni skup za hrvatsko je kazalište iznimno važan.


- To je put prema boljem programskom promišljanju što se tiče hrvatske književnosti i hrvatskog dramskog teksta, ističe intendantica HNK u Osijeku Dražena Vrselja.


Ovogodišnji je simpozij prijeloman jer je prvi u nizu na kojima će se obraditi teme vezane uz protekla tri desetljeća.


- I to bi nam uz jedan, možda, završni skup, bio dobar temelj za skupnu povijest novijega hrvatskog kazališta, odnosno hrvatskog kazališta i dramske književnosti od osamostaljenja, kaže akademik Boris Senker obnašatelj dužnosti predsjednika Odbora Krležinih dana.

akademik Boris Senker

akademik Boris Senker

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

1990-te - o kojima se govori ove godine - bile su turbulentne: primjerice, za lutkarska kazališta bile su entuzijastične, no obilježili su ih i teški ratni uvjeti.


- Prava kriza da nastupa tek krajem 1990-tih zbog tržišne, bankarske krize i svega što se tu događalo i nekako je tada i entuzijazam, čini mi se, splasnuo, smatra izv. Prof. na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, dr. sc. Livija Kroflin.


Uz izložbu kazališnih plakata, izvedene su i predstave osječkoga HNK i vinkovačkoga Gradskog kazališta Joze Ivakića, a predstavljen je i zbornik radova posvećen tridesetoj obljetnici Krležinih dana

31. Krležini dani

31. Krležini dani

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!