12:31 / 28.04.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT/Hina

Što donose odgođeni Krležini dani

HNK Osijek

HNK Osijek

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U Osijeku počinju 31. Krležini dani - ovogodišnja kazališno-teatrološka manifestacija otvara se danas izložbom "VI. biennala kazališnoga plakata" varaždinskoga HNK u predvorju HNK Osijek te predstavom Damira Mađarića "Dječak koji je govorio Bogu" redatelja Sama M. Streleca.

O programu koji traje do 30. travnja ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska detalje je doznala od intendantice HNK Osijek Dražene Vrselja i ravnateljice Drame Petre Blašković:

Nakon današnjeg otvorenja, u četvrtak se predstavljaju nova izdanja, među kojima i drugo izdanje knjige Nikole Batušića "Povijest hrvatskoga kazališta" te knjige "Antologia wsplolczesnego dramatu chorwackiego. Pokolenie prezerwanej mlodosci / Antologija suvremene hrvatske drame. Generacija prekinute mladosti", a Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca navečer izvodi predstavu Ivane Šojat "Štajga" u režiji Jasmina Novljakovića.

U sklopu manifestacije u četvrtak se održava i znanstveni skup "Devedesete u hrvatskoj književnosti i kazalištu" u suorganizaciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Filozofskog fakulteta Osijek, Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta, Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU. U sklopu skupa bit će predstavljen i zbornik "Krležini dani u Osijeku. Tri desetljeća Krležinih Dana u Osijeku".


- Ovo je prvi u nizu tematski povezanih skupova kojim će se, na poticaj Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, u sljedećih nekoliko godina obraditi kazalište u protekla tri desetljeća (1991.-2020.) te tako pripremiti građa za skupnu povijest suvremenog hrvatskog kazališta, ističu organizatori. 


Predsjednik Odbora Krležinih dana je voditelj Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU akademik Boris Senker. Ova tradicionalna kazališno-teatrološka manifestacija trebala se po 31. put održati u prosincu 2020., ali je zbog pandemije odgođena te se sada održava uz sve mjere zaštite.

HNK Osijek

HNK Osijek

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!