Književna posveta Ivane Šojat vinkovačkoj „Štajgi“

23.04.2021.

16:39

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Vijesti iz kulture/V.M/HRT

Ivana Šojat

Ivana Šojat

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Nakon niza nagrađivanih romana, knjiga pjesama, novela, priča i eseja - Ivana Šojat napisala je romanesknu posvetu željezničkom kolodvoru u Vinkovcima - popularnoj Štajgi koja je ujedno i posveta Slavoniji. 

Roman je predstavljen u vinkovačkom Kazalištu Joze Ivakića u kojem je prošle godine premijerno izvedena istoimena predstava, a na predstavljanju je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

Samo je jedan telefonski poziv ravnatelja vinkovačkog kazališta Zdenka Rečića bio dovoljan za nastanak priče o Štajgi. Tražio je dramski predložak za novu predstavu, a Ivana Šojat kao da je čekala pravi poticaj.


- Tekst ne bi nastao u ovoj formi da gospodin Rečić nije rekao 'Ivana, hajdemo u tu pustolovinu, napraviti predstavu o Vinkovcima, o željeznici, o svemu…', prisjeća se Ivana Šojat.

Prizor iz predstave "Štajga"

Prizor iz predstave "Štajga"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Priča je to o vinkovačkoj zlatnoj epohi kad su grad i Slavonija bili pupak svijeta, važno željezničko čvorište, a posljednjih desetljeća, ostala je samo sjena života koju, upravo, simbolizira Štajga.


Grad kao simbol Slavonije, uspomena, sjećanja, uništenih perspektiva ljudi kojima je željeznica bila sudbina - i ovaj put bez dlake na jeziku, Ivana Šojat piše, zapravo, o Hrvatskoj danas, o zemlji koju napuštaju mladi, u kojoj sve završava kao na slijepom peronu.


Ispred publike je predstava i roman koji snažno i emotivno dočaravaju vrijeme iza nas, ali i ostavljaju svjetlo na kraju tunela. Za sve ono što je dugo tinjalo ne samo u obiteljskoj prošlosti Ivane Šojat -  djed je bio željezničar - nego i u njezinim prethodnim romanima u kojima je Slavonija odigrala važnu ulogu. 

Štajga ili put u maglu

Štajga ili put u maglu

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!