Zašto je baš danas Svjetski dan knjige?

23.04.2021.

11:20

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Noć knjige

Noć knjige

Foto: HRT / Noć knjige

Danas 23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. 

Ženama ruže, muškarcima knjige


Treba, ipak, spomenuti da je Cervantes je umro 23.travnja po gregorijanskom, a Shakespeare na isti datum, ali prema julijanskom kalendaru. Inače, španjolski knjižari su još 1923. počeli javno obilježavati dan Cervantesove smrti, a UNESCO je 1995. taj dan proglasio Svjetskim danom knjige i autorskih prava, koji se obilježava u više od stotinu zemalja.


Zanimljivo je da prema tradiciji iz srednjeg vijeka 23.travnja, na dan Svetog Jurja, muškarci svojim djevojkama poklanjaju ruže, a od 1925. postao je običaj da žene zauzvrat muškarcima poklanjaju knjige.


Ideja obilježavanja tog datuma je uključiti pisce, izdavače, nastavnike, knjižničare i medije u isticanju važnosti knjiga i čitanja, a u večernjim satima se na taj datum diljem Hrvatske organizira manifestacija poznata kao Noć knjige, kada se odvijaju brojna događanja u čast jedne od najvažnijih aktivnosti - čitanja.


O tim smo temama, kao i o rezultatima istraživanja čitateljskih navika i Godini čitanja, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali s ministricom kulture i medija dr. sc. Ninom Obuljen Koržinek i predsjednikom Zajednice nakladnika i knjižara Slavkom Kozinom:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!