Ni ćudljivo vrijeme nije spriječilo turiste da posjete Plitvice

04.06.2023.

12:37

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/HRT/A.S.

Ni ćudljivo vrijeme nije spriječilo turiste u posjetu Plitvica

Ni ćudljivo vrijeme nije spriječilo turiste u posjetu Plitvica

Foto: Dnevnik / HRT

Ni ćudljivo vrijeme s kojim smo suočeni posljednjih tjedana nije spriječilo dolazak turista u našu zemlju. Kampovi u okolici Plitvičkih jezera bilježe odličnu predsezonu, popunjenost je čak 15 posto veća u odnosu na lanjsku rekordnu godinu. Zbog sve većih ulaznih troškova, cijene smještaja u kampovima stalno rastu, no to je gostima i dalje prihvatljivo. 

Čak i po lošem vremenu Plitvice imaju svoje posjetitelje.

- Park je lijep, zacijelo je bolje kada je sunčano nego kada pada kiša, ali što možemo, rekla je Kloi, turistkinja iz Francuske. 

Tijekom nedavnih visokih vodostaja i poplava, jezera su bila zatvorena za posjet, a obližnji kampovi puni gostiju.

-Nama je svejedno pada li kiša ili sja sunce. Mi volimo Hrvatsku, nemamo ovdje problema, kazao je Hans, turist iz Austrije. 

Domaći radnici spašavaju stvar 

Dok s radnom snagom muku muči turistički sektor u Hrvatskoj, u Lici pak domaći radnici spašavaju stvar. Radije biraju posao u blizini doma, nego u inozemstvu. 

- Ako je posao cijele godine i ako je poslodavac zadovoljan radnikom i on poslodavcem može se raditi i živjeti na ovom prostoru da se ne ide nigdje van, izjavio je Goran Bičanić, konobar, kamp-resort Camping Plitvice, Smoljanac.

Konobari imaju cjelogodišnji posao

U ovom luksuznom kampu konobari imaju cjelogodišnji posao i plaću od 1300 eura. Većina radnika iz okolnih je mjesta. No ono što opterećuje poslovanje kampova, stalna su i prema mišljenju turističkih radnika neopravdana poskupljenja.

- Cijena goriva nikad niža u zadnjih dvije tri godine i zaista mi nije jasno da nama ulazne cijene iz tjedna u tjedan rastu, kazao je Damir Stanišić, direktor kamp-resorta Plitvice Holiday Resort, Grabovac.

Na kraju, to se prelijeva na poskupljenje usluge i smještaja, ali gosti se zasad ne žale.

- Cijene su u redu, u redu su, kazao je Kron, turist iz Njemačke.

Kamp na Borju

Nakon trogodišnje pauze Nacionalni park Plitvička jezera otvorio je svoj kamp na Borju. Zeleno svjetlo dali su mu i europski inspektori za kampove.

- Taj kamping turizam inače raste iz godine u godinu naši kampovi očekuje ih jedan face lifting i pojačanje ponude unutar samih kampova, rekao je Tomislav Kovačević, ravnatelj NP-a Plitvička jezera.

Uz kamp je otvoren i poznati restoran čije je preuređenje stajalo 800 tisuća eura, a gdje se pilo i ponovo se pije, najbolje kiselo mlijeko u Lici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!