11:02 / 14.09.2021.

Autor: Sanja Kos Bojanić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Novi život donacije Ivana Lackovića Croate Đurđevcu

Croatina donacija Đurđevcu

Croatina donacija Đurđevcu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Otkako je prije gotovo 25 godina istaknuti hrvatski likovni umjetnik, predstavnik hrvatskog naivnog slikarstva, kolekcionar i bibliograf Ivan Lacković Croata gradu Đurđevcu darovao vrijednu donaciju, umjetnine su kao stalni postav ili dio tematskih izložbi predstavljane javnosti u galeriji povijesne utvrde Staroga grada. 

Donacija se sastoji od oko dvije tisuće muzejskih izložaka, slika, tekstilnog rukotvorstva, etnografskih predmeta, plakata i drugih umjetnina, a upravo to što donacija umjetnina nije homogena vrijedan je materijal za tematske ili skupne izložbe. 


Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska provjerila je kako je Croatina vrijedna donacija dobila novu prezentaciju:

Uz galeriju Staroga grada umjetnine iz donacije posuđivane su i mnogim hrvatskim i galerijama u inozemstvu. 


Nakon što je galerija Staroga grada ugostila izložbe velikih svjetskih umjetnika u izložbeni prostor ponovno je postavljena izložba slika iz donacije Ivana Lackovića Croate. 


Predstavljena je na drugačiji način, uz potporu moderne tehnologije - tableta.

Đurđevački muzej

Đurđevački muzej

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Uz naratora pojedina umjetnička djela će oživjeti, tako na primjer "Konj" Otona Ivekovića oživi pa onda da portret jednog muškarca Vlahe Bukovca progovori o samom umjetniku


Već gotovo četvrt stoljeća Croatina donacija umjetnina važan je kamenčić u mozaiku povezivanja kulture i razvoju turizma u Đurđevcu.


Donacija je prekretnica u kulturno-turističkom segmentu Đurđevca i uz izložbe najznačajnijih svjetskih umjetnika Pabla Picassa, Marca Chagalla, Salvadora Daliija i Leonarda da Vincija doprinosi imidžu Đurđevca kao grada koji kao važnu kariku svojega razvoja temelji i na umjetnosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!